LUNAPARKLARDA KULLANILAN OYUNCAKLARIN ÜRETİMİ, BAKIMI, İŞLETİLMESİ VE DENETİMİ KONUSUNDA YÖNETMELİK YAYIMLANMALIDIR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

23 Temmuz 2018

Şubemiz Yönetim Kurulu tarafından, lunaparklarda olası kazaların önüne geçilmesi doğrultusunda alınması gereken tedbirler ve yapılması gereken yasal düzenlemelere ilişkin 20 Temmuz 2018 tarihinde yazılı bir açıklama yapıldı.

LUNAPARKLARDA KULLANILAN OYUNCAKLARIN ÜRETİMİ, BAKIMI, İŞLETİLMESİ VE DENETİMİ KONUSUNDA YÖNETMELİK YAYIMLANMALIDIR

Bilindiği üzere, özellikle yaz aylarında kullanım yoğunlukları artan lunaparklarda, her yıl yaralanma ya da can kaybı ile sonuçlanan irili ufaklı kazalar yaşanmakta, eğlence amaçlı kullanılan bu alanlar çeşitli acılara sebep olabilmektedir.

MMO İzmir Şubesi olarak, bu tür kazaların artmaması ve daha fazla can kaybı yaşanmaması için yapılması gereken çalışmaları kamuoyunun bilgisine sunarız.

Hatırlatmak isteriz ki, ülkemizde lunaparklarda kullanılan oyuncakların üretimine ve işletilmesine ilişkin bir düzenleme mevcut değildir.

Bu oyuncakların bir kısmı yurt dışından ithal edilmekte, bir kısmı ülkemizde üretilmektedir. Gerek ithal edilen, gerekse üretilen oyuncaklar için herhangi bir zorunlu standart, yasal bir kriter bulunmamaktadır.

Şehirlerde kurulu olan lunaparkların belediyelerden işletme ruhsatı alma zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak ruhsat aşamasında teknik olarak kontrollerinin yapılması yasal olarak zorunlu olmayıp, ilgili belediyelerin inisiyatifine bırakılmıştır.

Lunaparklardaki oyuncakların test ve bakımının hangi periyotlar ile yapılacağı, bunların işletenlerin, bakım ve testlerini yapacakların hangi vasfa sahip olacakları konusunda herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

Lunaparkların daha güvenli kullanımı konusunda görüş ve önerilerimiz şu şekildedir:

1. Lunaparklarda kullanılmak üzere üretilen oyuncakların üretimine ilişkin ve lunaparkların kurulum ve işletimine ilişkin yönetmelikler bir an önce yayımlanmalıdır.

2. Üretimlerin zorunlu standartlara uygun, projelere dayalı ve mühendisler denetiminde, vasıflı teknik elemanlar tarafından gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.

3.  Lunaparkların kurulumu ve işletilmesi sırasında yapılacak kontrol, test ve bakımların süreleri tanımlanmalı, kontrol, test ve bakımların mühendislerin sorumluluğunda yapılması sağlanmalıdır.

4. Bu tür tesislerin işletilmesinde çalışacak elemanların her türlü eğitimi almış, vasıflı elemanlar olması sağlanmalıdır.

5. Bu tür tesisler ruhsat aşamasında ve en az yılda bir kez olmak üzere ilgili Meslek Odaları tarafından periyodik kontrole tâbi tutulmalıdır.

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

İZMİR ŞUBESİ YÖNETİM KURULU