47. DÖNEM ODA DANIŞMA KURULU 3. TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

MMO 47. Dönem Oda Danışma Kurulu 3.Toplantısı 16 Mart 2019 tarihinde MMO Suat Sezai Gürü Salonu’nda “Ülke Gündemi ve TMMOB/Oda Çalışmaları üzerine görüşme” gündemleriyle gerçekleştirildi.

Oda Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener'in Oda Danışma Kurulu açılış konuşması: 

Sayın Birlik Başkanlarım,

Sayın Oda-Şube Yöneticilerimiz,

Sayın Onur ve Denetleme Kurulları Üyelerimiz,

Sayın Danışma Kurulu Üyesi Arkadaşlarım,

47. Çalışma Döneminin Üçüncü Danışma Kurulu toplantısına hoş geldiniz.

Oda Yönetim Kurulu ve şahsım adına hepinizi dostlukla selamlıyorum.

Toplantımızı hepimizin bildiği ekonomik, siyasi, sosyal bunalım/kriz koşullarında ve genel siyasi önemi bulunan bir yerel seçim öncesinde yapıyoruz. Umarız bu seçimler on yedi yıldır ülkemizi her açıdan mahveden iktidarın gerilemesinin başlangıcı olur ve umarım sıkça sözü edilen bahar sevincini hep birlikte yaşarız.

Bu vesileyle TMMOB’nin yayınladığı Yerel Yönetimler Seçim Bildirgesi’nin, meslek alanlarımızdan hareketle halkçı toplumcu katılımcı bir yerel yönetim anlayışını ayrıntılı olarak ifade ettiğini belirtmek isterim.

Yerel seçimler bağlamında söylemek istediğim son husus, oylarımıza ve sandıklarımıza sahip çıkmamız gerektiğidir. Kötüye kullanılan tüm iktidar olanaklarına karşın bizler halk olarak kullandığımız oylara ve sandıklara mutlaka sahip çıkmak durumundayız.

Değerli Arkadaşlar,

Oda çalışmaları üzerine Yönetim Kurulu Sekreterimiz Elif Öztürk arkadaşımız birazdan hepimizi bilgilendirecek. Bu nedenle ben yalnızca birkaç konuya değineceğim.

Öncelikle hepimize ait bir sorumluluğa değinmek istiyorum. Önümüzdeki dönemin çok sıkıntılı olacağı bilinmektedir. Bu nedenle özellikle iç işleyişimiz ve hangi konu üzerine olursa olsun Makina Mühendisleri Odası’nın gerek TMMOB içindeki gerekse toplumda ve toplumsal mücadeledeki yeri ve önemine uygun bir şekilde tartışmamız ve davranmamız gerektiğini belirtmek istiyorum. Odamız hepimizin ve aramızda olmayan birçok arkadaşımızın çabalarıyla emek, demokrasi, meslek hakları mücadelesinde haklı bir saygınlık edinmiştir; bunu titizlikle korumak en öncelikli görevimiz olmalıdır.

Diğer yandan LPG gelirlerimizin elimizden alınmasından sonra ciddi bir ekonomik daralma yaşamamıza rağmen Şubelerimizi kendi ayakları üzerinde durmaya çok fazla zorlamadığımızı sanırım hepimiz kabul ederiz. Fakat yaygın kullanılan bir deyişe başvurarak söyleyeyim, “denizin bittiği” noktada olduğumuzu açıklıkla görmeliyiz. Örneğin çalışanlarımızın ücretlerinin zorlukla ödendiğini hepimiz biliyoruz. Bu nedenle her bir Şubemizin ve Oda bütününün ayakta duracağı şekilde planlama yapmayı artık acilen gündemimize almak durumundayız.

Bu yılsonu ve 2020 yılının başlarında Odamızın yeni bir kongreler/seçimler dönemi başlayacaktır. Bu döneme daha da olumsuz bir tablo ile giremeyiz. Tasarruf önlemlerimizi, gerektiği yerde daralmayı, gereken alanlarda faaliyetlerimizi geliştirmeyi ama her halükarda Oda ve Şubelerimizi en akılcı şekillerde ayakta tutmayı, sürekliliğimizi sağlayıcı şekilde planlamayı önemle gündeme almamız gerekiyor.

Üyelerimiz arasında Odaya aidiyeti ve Üye-Oda ilişkisini geliştirme gerekliliği de bu kapsamda düşünmemiz gereken çok önemli bir konudur.

Daha açık olarak, her Şubemizin faaliyetler ve gelir-gider analizini kendi içinde ve çalışan arkadaşlarla birlikte ayrıntılı olarak yapması, bizlere sunması ve üzerinde birlikte tartışmayı artık gündeme almamız gerektiğini düşünüyor ve öneriyorum.

Değerli Arkadaşlar,

Bildiğiniz üzere kısaca TİS dediğimiz toplu iş sözleşme görüşmelerini tamamladık. Elif arkadaşımız bilgisini verecek; ben şu kadarını söyleyeyim, bu görüşmeler Odamızın içinde bulunduğu olumsuz mali durum nedeniyle çok zor koşullar altında yapılmıştır.

Konuya değinmişken olumsuz tutum sergileyen bazı çalışanlarımıza önemli bir eleştirimizi de dile getirmek istiyorum. Sanırım çoğumuz biliyoruzdur, bazı çalışan arkadaşlar kendi aralarında bir metni imzaya açtılar; bu metinden okuyorum, “fiili olarak çalışanların açlığa ve yoksulluğa mahkûm edilmesi tercih edilmiş” deniyor bizler için. Açlığa ve yoksulluğa mahkûmiyetin tercih edilmesi, bizlere yönelik çok haksız bir ithamdır; yeterli ücret artışı sağlanamamış olması ayrı ve nedenlerinin açıklıkla bilinmesi gereken bir durumdur. Bu ayrımı yapmayan, bizlere, gerçekliğimize yabancı ve suçlayıcı yaklaşımı kınadığımızı belirtmek istiyorum.

Diğer yandan görüşmelerde arkadaşlarımız da belirttiler ve sendika tarafından anlayışla karşılandı ki, koşullarımızın iyileşmesi durumunda gereken artırımlar yapılacaktır. Gelirlerinin yüzde 70’inin personel ücretlerine gittiği bir Odada gelirlerin artması durumunda bundan başlıca yararlanacak olanın binalarımız vs. değil öncelikli olarak çalışanlarımız ve gerekli teknik yatırımlar olacağı açıklıkla bilinmelidir.

Bu konuda son olarak bu sıkıntılı görüşmeleri yapan başta Elif Öztürk olmak üzere bütün arkadaşlarımıza, Oda’yı mücadele alanı değil mücadele arkadaşı olarak gören sendika yöneticilerine ve çalışanlarımıza, çabaları ve gösterdikleri karşılıklı anlayıştan ötürü teşekkür ediyorum.

Değerli Meslektaşlarım,

İçinde bulunduğumuz yeni çalışma döneminde asıl önem vermemiz gereken konuların başında meslek içi eğitim çalışmalarının olduğunu tekrar belirtmek istiyorum. Çünkü bu çalışmalar Odamızın asli işlevleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle bu konuya özel bir önem veriyoruz. MİEM Çalışma Grubumuz bu doğrultuda yeni eğitim alanları ve konularını yoğun bir şekilde çalışarak belirliyor; kurs ve eğitimleri nicelik ve nitelik olarak geliştirme yönünde önemli adımlar atıyor. Bu nedenle Mehmet Soğancı Başkanlığındaki MİEM Çalışma Grubumuza özel olarak teşekkür ediyorum.

Mesleki Yeterlilik Kurumu ve TÜRKAK akreditasyonu denetim çalışmalarımızı da yeniden yapılandırıyoruz. Bu konularda yeni olmalarına rağmen birlikte başarılı çalışmalar yapan Aslı Çağlayan, Egemen Ceylan ve Şubelerimizdeki diğer arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum.

Oğuz Türkyılmaz ağabeyimiz nezdinde Oda Enerji Çalışma Grubumuzu da kamuoyunu aydınlatan ve takdir edilen çalışmaları nedeniyle kutluyor, kendilerine teşekkür ediyorum.

Sevgili Arkadaşlar,

Bildiğiniz üzere mali sıkıntı nedeniyle Bülten’i dijital yayıncılık alanına soktuk. Mühendis ve Makina Dergimizi de dijitalleştirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca dergimize yazı katkısı sağlanmasını Şubelerimizin gündemlerine almasında büyük yarar görüyoruz. Biraz espriyle söyleyeyim, okur-yazar olalı çok oldu, dergimizin yazar-okurlara ihtiyacı var; Şubelerin üyelerimizi dergiye yazı yazmaya yönlendirmesini bekliyoruz.

Gündeme aldığımız üzere üye aidatlarını toplamayı aksatmaksızın sürdürmemiz gerekiyor.

TMMOB’ye bağlı Odalarla ilişkiler geliştirmeyi, ortak refleksler üretmeyi, İKK’ları canlı kılmayı ve aktif katkıda bulunmayı ihmal etmemeliyiz.

2019 yılında yapılacak olan kongre, kurultay, sempozyum etkinliklerimizin kamuoyuna duyurulması, niteliklerinin yükseltilip, katılımın artırılması için çaba sarf etmeliyiz.

Yapacağımız her çalışmanın mesleğimizin, Odamızın, TMMOB’mizin itibarını koruma ve artırmaya yönelik olması gerektiğini belirtmek istiyorum.

Hiçbir siyasi gücün arka bahçesi olmayan, her zaman doğrulanan bağımsız tutumumuzu güçlendirmemiz özellikle bu dönemde daha fazla önem taşıyor.

Başka bir konuya değinerek konuşmamı tamamlayacağım. Metropol Sineması olarak bilinen binamızı yıllardır kiralayanlar mali güçlükler nedeniyle binayı boşaltıyorlar. Binayı en iyi koşullarda değerlendirme arayışında olduğumuzun bilgisini vermek istiyorum.

Son olarak, TMMOB ve Odalarımıza yönelik olası saldırıları göğüsleyecek, ülkemizdeki olumsuz gelişmelere TMMOB çatısı altında emek-meslek örgütleri ve toplumsal muhalefet ile birlikte duyarlılık gösterecek reflekslerimizi geliştirmeliyiz diyerek konuşmamı tamamlıyor, toplantımızın verimli geçmesini diliyor, saygılar sunuyorum.

 

47.DÖNEM 3.ODA DANIŞMA KURULU TOPLANTISI KATILIM LİSTESİ
ŞUBELER ADI-SOYADI GÖREVİ
TMMOB TEVFİK PEKER TMMOB YÖNETİM KURULU Y. ÜYESİ
  MELİH ŞAHİN TMMOB YÜKSEK ONUR KURULU ÜYESİ
     
GEÇMİŞ DÖNEMLER TMMOB/ODA BAŞKANLARI ALİ EKBER ÇAKAR  
     
ODA MERKEZİ YUNUS YENER ODA YÖNETİM KURULU BAŞKANI
  ABDULLAH SELÇUK SOYLU ODA YÖNETİM KURULU BAŞKAN VEKİLİ
  ELİF ÖZTÜRK ODA SEKRETER ÜYESİ
  BEDRİ TEKİN ODA SAYMAN ÜYESİ
  HARUN ERPOLAT ODA YÖNETİM KURULU ÜYESİ
  İSMAİL ODABAŞI ODA YÖNETİM KURULU ÜYESİ
  YILMAZ YILDIRIM ODA YÖNETİM KURULU ÜYESİ
  HAYDAR ŞAHİN ODA YÖNETİM KURULU YDK.ÜYESİ
  SERAP ÖZPOLAT ÇETE ODA YÖNETİM KURULU YDK.ÜYESİ
  ARİFE KURTOĞLU ODA MÜDÜRÜ
  EVREN SAĞ ODA TEKNİK GÖREVLİ
  BÜLENT GÖKSÜLÜK ODA TEKNİK GÖREVLİ
  SILA AYTEMİZ ODA TEKNİK GÖREVLİ
  MELTEM ÖZDEMİR ODA TEKNİK GÖREVLİ
  H. CEM ŞAVUR ODA TEKNİK GÖREVLİ
  ASLI ÇAĞLAYAN TURAN ODA TEKNİK GÖREVLİ
ODA DENETLEME KURULU    
  SATILMIŞ GÖKTAŞ ODA DEN.KUR.ÜYESİ
  HÜSEYİN KAYA ODA DEN.KUR.ÜYESİ
  OSMAN ÇAKIL ODA DEN.KUR.ÜYESİ
  FİKRET ÇARAL ODA DEN.KUR.ÜYESİ
  KAHRAMAN DAĞDEVİREN ODA DEN.KUR.ÜYESİ
  MUHARREM TANJU SARICA ODA DEN.KUR.ÜYESİ
  HAYDAR SANCAR ODA DEN.KUR.ÜYESİ
  OĞUZ KEPEZ ODA DEN.KUR.ÜYESİ
  ORHAN TEVFİK OKUDUCU ODA DEN.KUR.ÜYESİ
  AYDIN GÜÇKIRAN ODA DEN.KUR.ÜYESİ
  AHMET İLBAŞI ODA DEN.KUR.ÜYESİ
  LEVENT TANRISEVER ODA DEN.KUR.ÜYESİ
  GÜRSEL YAYLA ODA DEN.KUR.ÜYESİ
  HÜSEYİN KALANTAR ODA DEN.KUR.YEDEK ÜYESİ
  ALAADDİN EKSİN ODA DEN.KUR.YEDEK ÜYESİ
  NİHAT ÇAPOĞLU ODA DEN.KUR.YEDEK ÜYESİ
  İBRAHİM ÖZÇAKIR ODA DEN.KUR.YEDEK ÜYESİ
  GÜLTEKİN KESKİN ODA DEN.KUR.YEDEK ÜYESİ
  MAHMUT KÖSE ODA DEN.KUR.YEDEK ÜYESİ
  ADİL KESTEN ODA DEN.KUR.YEDEK ÜYESİ
     
ODA ONUR KURULU İBRAHİM SEMİH OKTAY ODA ONUR KUR.ÜYESİ
     
ANKARA SADETTİN ÖZKALENDER ŞUBE YÖN.KURULU BŞK.
  CEMAL GEDİKOĞLU ŞUBE YÖN.KURULU BŞK. VEKİLİ
  SEYİT ALİ KORKMAZ ŞUBE SEKRETER ÜYESİ
  SELİM ULUKAN ŞUBE SAYMAN ÜYESİ
  CENK LİŞESİVDİN ŞUBE MÜDÜRÜ
     
ADANA    
     
ANTALYA AYŞEN HAMAMCIOĞLU ŞUBE YÖN.KURULU BŞK.
  MUSTAFA KARAMAN ŞYK ÜYESİ
     
BURSA A. İHSAN TAŞKINSEL ŞUBE SAYMAN ÜYESİ
  YASEMİN YEŞİL ŞYK ÜYESİ
     
DENİZLİ HARUN KEMAL ÖZTÜRK ŞUBE YÖN.KURULU BŞK.
  MEHMET SARICA ŞUBE YÖN.KURULU SEKRETER ÜYESİ
  CİHAN DELİGÖZ ŞUBE SAYMAN ÜYESİ
     
DİYARBAKIR MEHMET EMİN TÜMÜR ŞUBE YÖN.KURULU BŞK.
  SİNAN ÖZTEMEL ŞUBE YÖN.KURULU SEKRETER ÜYESİ
  GÜLER AKCAN ŞUBE SAYMAN ÜYESİ
  SERHAT VANÇİN ŞYK ÜYESİ
  SIDIK AKMAN ŞUBE MÜDÜRÜ
     
EDİRNE MURAT MURANLI ŞYK ÜYESİ
  FATİH ÇİMEN ŞYK ÜYESİ
  ALİ KÖŞE ŞYK ÜYESİ
     
ESKİŞEHİR ATİLA TOMSUK ŞUBE YÖN.KURULU BŞK.
  NEŞET AYKANAT ŞUBE YÖN.KURULU SEKRETER ÜYESİ
  K. LEVENT GÜLER ŞUBE MÜDÜRÜ
     
GAZİANTEP HÜSEYİN OVAYOLU ŞUBE YÖNETİM KURULU BŞK.
  AYKUT KOCALAR ŞUBE YÖN.KURULU BŞK. VEKİLİ
  ÇETİN KÜLAH ŞUBE SAYMAN ÜYESİ
     
İSTANBUL BATTAL KILIÇ ŞUBE YÖNETİM KURULU BŞK.
  ALİ HAYDAR KARAÇAM ŞUBE YÖN.KURULU BŞK. VEKİLİ
     
İZMİR MELİH YALÇIN ŞUBE YÖN.KURULU BŞK. VEKİLİ
  ZİYA HAKTAN KARADENİZ ŞYK ÜYESİ
     
KAYSERİ AKİF AKSOY ŞUBE YÖNETİM KURULU BŞK.
  NUH TOMBAK ŞUBE YÖN.KURULU BŞK. VEKİLİ
  H. İBRAHİM CINGILLIOĞU ŞUBE SAYMAN ÜYESİ
  SERDAL KARA ŞYK ÜYESİ
  MURAT KARASAKAL ŞYK ÜYESİ
  SÜLEYMAN VAROL ŞYK ÜYESİ
  DURSUN AYYILDIZ ŞUBE MÜDÜRÜ
     
KOCAELİ MEHMET ALİ ELMA ŞUBE SEKRETER ÜYESİ
  A. FAHRİ ALOĞLU ŞUBE SAYMAN ÜYESİ
  ÖMER BOZKURT ŞYK ÜYESİ
  ALPASLAN GÜVEN ŞUBE MÜDÜRÜ
     
KONYA KERİM DEMİR ŞUBE YÖN.KURULU BŞK. VEKİLİ
  ADNAN KUNTOĞLU ŞUBE SEKRETER ÜYESİ
  METİN ŞAHİN ŞYK ÜYESİ
  M. LEVENT ŞAM ŞUBE MÜDÜRÜ
     
MERSİN OĞUZ AKAR TÜLÜCÜ ŞUBE YÖN.KURULU BŞK.
     
SAMSUN BEKİR AKARSU ŞUBE SAYMAN ÜYESİ
  ÖMER YARDIMCI ŞYK ÜYESİ
     
TRABZON FULYA BANKOĞLU ŞUBE YÖN.KURULU BŞK.
  ÖNDER DURMUŞ ŞUBE SEKRETER ÜYESİ
  UFUK BULUT ŞUBE SAYMAN ÜYESİ
  AHMET MURAT DEĞER ŞYK ÜYESİ
  ÖZGÜR ÖZDEMİR ŞYK ÜYESİ
     
ZONGULDAK BİRHAN ŞAHİN ŞUBE YÖN.KURULU BŞK.
  AHMET ZOROĞLU ŞUBE YÖN.KURULU BŞK. VEKİLİ
  MELİH BAŞÖREN ŞUBE SEKRETER ÜYESİ
  SONER SİNOPLU ŞUBE SAYMAN ÜYESİ