2020 1 Mayısı Emekçilerin Gereksinim ve Özlem Duyduğu Her Şey Sosyal Devlete, Emek ve Bilim Temeli Üzerinde Kurulacak Yeni Bir Düzene İşaret Ediyor

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

01 Mayıs 2020

Yaşasın 1 Mayıs

Yaşasın Emekçilerin Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışması!

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Fikri Düşünceli emekçilerin uluslararası birlik mücadele dayanışma günü olan 1 Mayıs nedeniyle bir açıklama yaptı. Düşünceli tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Tüm dünya olağanüstü bir dönemden geçiyor. Yaşadığımız bu olağanüstü dönem, insan hayatını ve sağlığını korumanın hepimizin öncelikli görevi olduğu gerçeğini bir kez daha ortaya çıkardı. Tüm insanlığın sağlığını koruyabilmek için doğayı, iklim dengesini, çevreyi ve havayı korumanın, hastalıklarla mücadele etmenin insanlığın ortak görevi olduğunu bir kez daha görmüş olduk.

Bu olağanüstü dönemin bize öğrettiği şeylerden birisi de emeğe ne denli bağımlı olduğumuz, emeğin üretkenliğine ve yaratıcılığına ne denli ihtiyaç duyduğumuz gerçeği oldu. Dünyayı yaşanabilir hale getiren, hayatı sürdürülebilir kılan yegane şeyin emek olduğunu gördük. Ne denli büyük ekonominiz olursa olsun, finansal yapınız ne kadar güçlü olursa olsun, teknolojiniz ne kadar üstün olursa olsun emekçiler üretmediği anda hayatın tüm çarklarının durduğunu gördük.

Bu gerçeklik 2020 1 Mayısını çok daha önemli, çok daha anlamlı kılıyor. Bu 1 mayıs hepimiz için yoğun bakım servislerinde gece gündüz hastalıkla mücadele eden sağlık emekçilerine, şehirleri ayakta tutan belediye çalışanlarına, ihtiyaçlarımızı bize ulaştıran posta/kargo dağıtıcılarına, soframızı dolduran besinleri sağlayan tarım işçilerine, marketlerde güvencesiz çalışan kasiyerlere ve salgı sürecinde çalışmak zorunda kalan milyonlarca işçiye, emekçiye, çalışana olan toplumsal saygımızı ve minnetimizi göstermenin bayramı olsun.

1 Mayıs’ın tarihsel kökeninde emekçilerin günlük 8 saatlik çalışma süresi talebi yatıyor. Bu talep bir nevi emekçilerin sağlıklı koşullarda çalışabilme isteğidir. Aradan geçen 130 yılda emekçilerin bu talebinin güncelliğini koruduğunu görüyoruz. 130 yılda dünyada çok şey değişti ve gelişti. Bu sürede en çok değişen ve gelişen şey ise teknoloji oldu. Teknolojide yaşanan devrim niteliğindeki gelişmelere rağmen emekçilerin çalışma koşullarının ve taleplerinin iyileştirilmemiş olması da diğer bir gerçeğimiz. Bu durum, sermaye kesimlerinin sınırsız sömürü içgüdüsünü gösterdiği kadar, ne yazık ki emekçi sınıfların kendi yaşam koşullarını düzeltme konusunda mesafe alamadığını da gösteriyor. Yaşadığımız salgın dönemi, pek çok şeyin yanı sıra, çalışma koşulları konusunda da süregiden ezberlerin değişebileceğini de gösterdi. 2020 1 Mayıs’ı dünya çapındaki emekçilerin daha iyi koşullarda çalışabilmesi, çalışma saatlerinin azaltılması ve emekçilerin sağlıklarının korunması konularında mücadelenin geliştirilmesi açısından milat olmalıdır.

1 Mayıs’ı kutlamanın tek bir biçimi olmadığını biliyoruz. 130 yıldır devam eden bu gelenek, dünyanın farklı yerlerinde, farklı koşullar altında, farklı biçimlerde kutlandı. Kimi zaman ülkenin en güzel meydanlarında, kimi zaman fabrikalarda, kimi zaman da salonlarda yapılan etkinliklerle işçi sınıfının bu önemli gününü kutladık. 1 Mayıs 2020 yılındaki kutlamaların da bu mücadele sürecine katılacak yeni bir deneyim olarak katılacağına inanıyoruz.

Neoliberal politikalara karşı kamucu politikaları savunmak için, sermaye çıkarlarına karşı halkı savunmak için, işçinin-emekçinin alınterini savunmak için tüm birikimimizle her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz. Bu vesile ile tüm üyelerimizin ve emekçi halkımızın 1 Mayıs Emek, Dayanışma ve Mücadele Gününü kutluyoruz.”

 

Yaşasın 1 Mayıs,

Yaşasın emekçilerin uluslararası birlik, mücadele ve dayanışması!

 

Fikri DÜŞÜNCELİ

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı