Tesisat Mühendisliği Dergisi: Tesisat Mühendisliği 13
Sunuş
Değerli Okurlarımız,
İkinci yayın yılımızın ilk sayısında sizlerle tekrar birlikte olmaktan mutluluk duymaktayız. Yeni dönemde sizlere daha iyi hizmet edebilmek ve ihtiyaçlarınızı karşılayabilmek için geçmiş sayılarımızla ilgili görüşlerinizi ve yeni sayılarımıza ilişkin beklenti ve önerilerinizi bizlere iletmenizi her zaman olduğu gibi arzulamaktayız.
İstanbul, Ankara, Bursa gibi büyük kentlerimizde kullanıma sunulan doğalgazın yaygınlaşmasıyla birlikte daha önce göz ardı edilmiş bir sorun ortaya çıkmış ve dönüşüm maliyetlerinde önemli bir faktör olmaya başlamıştır.
Doğalgaz bilindiği gibi enerji ihtiyacımızı karşılamakta kullandığımız fosil yakıtlar içerisinde en temiz ve çevre dostu olanıdır. Doğalgazın, gaz fazında tüketiciye sunulması hem dağıtımı kolaylaştırmakta, hem de yakılması sırasında kontrol ve verimli yanmaya olanak ve ekonomi sağlamaktadır. Doğalgaz içerisindeki küçük C/H oranı sonucu CO2 emisyonu düşmekte, atmosferdeki sera etkisi azalmaktadır. Ancak yanma gazlarındaki su buharının artması sonucu bacalarda olumsuz etkiler meydana gelmekte, hatta bacalar kısa sürede tahrip olabilmektedir.
Evlerde kullanılan ısıtmaya ve sıcak su teminine yönelilik cihazlar ise, baca bağlantıları doğru yapılmadığı takdirde ölümle sonuçlanan kazalara yol açabilmektedir. Bu nedenlerle; kısa bir süre için iki ayda bir yayınlamakta olduğumuz derginin bu sayısında "bacalar" konusuna eğilmeye çalışacağız.
Dergimizin içeriğinde konu ile ilgili özgün ve çeviri makaleler ile geçen sayılarımızda başlamış dizi yazılarımızı ayrıca Profesyonel Mühendislikle ilgili görüşler ile etkinlik duyuruları ve haberleri bulabileceksiniz.
Bu sayımıza yazıları ve çevirileri ile katkıda bulunan Prof. Dr. Ahmet Alphan‘a, Prof Dr. Alpin Kemal Dağsöz‘e, Sayın Erkan Keskin‘e, Sayın Tunç Korun‘a, Sayın Uğur Köktürk‘e, Sayın Ferruh Kuduoğlu‘na ve Prof. Dr. Macit Toksoy‘a teşekkür ediyoruz.
14. sayımızda birlikte olmak umuduyla esenlikler diliyoruz.
Hasan Heperkan