Tesisat Mühendisliği Dergisi: Tesisat Mühendisliği 35

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Sunuş

Değerli Okuyucularımız,

1996 yılı yayın programımızın son sayısını gecikmeyle de olsa sizlere ulaştırmaktan mutluyuz. Bu yıl yaşadığımız sorunları önümüzdeki yayın yılında yasamamak ve sizlere daha iyi hizmet sunabilmeyi arzu ediyoruz.

İnsan metabolizması yardım almadan her sıcaklıkta kendi vücut sıcaklığını korumaya yeterli değildir. Yaşamın sürdürülebilmesi için ısınmaya ihtiyaç vardır. Bu nedenle konutların tümünde ısıtma sistemleri mevcuttur. Ancak konvansiyonel yöntemlerle, fosil kökenli yakıtların yakılması suretiyle üretilen ısı, çevreyi kirletmekte ve sera etkisi yaratmaktadır.

Büyük şehirlerde yaşayan halkın hemen hemen yarısı gecekondu semtlerinde oturmaktadır. Bu bölgelerde kontrolsüz olarak yapılan binalarda her türlü yakıt sobalarda yakılmakta, doğal gazın dağıtımı ise yakın bir gelecekte mümkün gözükmemektedir. Buralarda yaşayan halkı hiç olmazsa kullandıkları soba konusunda eğitmek gerekir.

Türkiye enerji tüketiminin % 36‘sı binaların ısıtılması için kullanılmaktadır. Enerji ihtiyacının yarısından fazlası ise ithal edilen petrol, doğal gaz ve kömür gibi yakıtlarla karşılanmaktadır. Merkezi ısıtma sistemlerinde tüketilen enerjinin yeni teknolojiler ve çağdaş yaklaşımlar kurularak en aza indirilmesi ülke açısından faydalı olacaktır.

3. Ulusal Makina Mühendisliği ve Eğitimi Sempozyumu‘na yönelik olarak sektörümüzü de yakından ilgilendiren bu konuyu güncel tutabilmek amacıyla geçen yıl İzmir‘de yapılan II. Ulusal Tesisat Kongresi‘nde sunulmuş olan, yapı teknolojisindeki gelişmelerin tesisat mühendisliği eğitimine katkılarının tartışıldığı bir bildiriyi dergimizde yayınlıyoruz.

Bu sayımıza yazılarıyla katkıda bulunan Sayın Metin Bilgiç‘e, Sayın Uğur Köktürk‘e, Sayın Turhan Yücel‘e ve Sayın Celal Okutan‘a teşekkür ederiz.

Hasan Heperkan