GAZİANTEP ŞUBE ÖĞRENCİ ÜYE YEREL KURULTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Gaziantep Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

07 Mart 2011

26 Mart 2011 tarihinde Ankara`da yapılacak olan Öğrenci Üye Kurultayı öncesinde Şube Öğrenci Üye Komisyonumuz tarafından 03 Mart 2011 tarhinde Gaziantep Üniversitesi Makina Mühendisliği Konferans Salonunda Öğrenci Üye Yerel Kurultayı gerçekleştirildi.

03 Mart 2011 tarihinde, Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Konferans salonunda yapılan yerel öğrenci üye kurultayına Genel Merkez Öğrenci Üye Kurultay Sekreteri Cihan Şahan DÜNDAR, Şube Sekreteri Orhan Tevfik OKUDUCU, Gaziantep Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. L. Canan DÜLGER ve  Prof. Dr. Sedat BAYSEÇ, Makina Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği Bölümlerinden yaklaşık 100 Öğrenci katıldı.

Yerel öğrenci kurultayı tek oturum şeklinde gerçekleştirildi.

Öğrenci Üye Turan AYDEMİR 'in yönettiği oturum açılış konuşmalarının ardından başladı.

Oturumda kurultay gündem maddeleri olan;

1-MMO Öğrenci Üye Örgütlülüğü

2-Mühendislik Eğitimi ve Geleceksizlik

3-Mühendisin Toplumsal Rolü

4-Üniversitelerde Öğrenci Sorunları

5-Eğitimde Ayrımcılık, konularında öğrenci üyeler tarafından yapılan sunumlar sonrasında, kurultay forum şeklinde devam etti.

Kurultayın son aşamasında; serbest kürsü bölümünde cinsiyet ayrımcılığı, üniversitelerdeki polis baskınları, öğrencilerin barınma sorunları, mühendislik etiği vb. konularda öğrenciler görüşlerini ifade etti. Ayrıca kurultay sonunda öğrenciler Oda - Öğrenci üye ilişkileri ve MMO örgütlülüğü hakkında yöneticilerle soru cevap şeklinde bilgilendirmeler yapılarak kurultay verimli bir şekilde sonlandırıldı.

 

Şube Sekreteri Orhan Tevfik OKUDUCU'nun Kurultay Açılış Konuşması;

Değerli konuklar, Değerli öğrenciler,

Odamız tarafından 26 Mart 2011 tarihinde Ankara'da, tüm üniversitelerden öğrenci temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilecek olan MMO ÖĞRENCİ ÜYE KURULTAYI'na yönelik, Şube Öğrenci Üye Komisyonumuz tarafından organize edilen MMO Gaziantep Şube 2011'YEREL ÖĞRENCİ KURULTAYI'na hoş geldiniz.

Değerli öğrenciler,

Bu günün öğrencileri, yarının mühendisleri ve meslektaşları olarak artık yeni, geniş ve köklü bir ailenin içerisine girmiş bulunmaktasınız. Artık sizlerde Makina Mühendisleri Odasının birer ferdisiniz.

Öncelikle sizlere, Odamızı kısaca tanıtarak sözlerime devam etmek istiyorum,

Makina Mühendisleri Odası, Anayasanın 135. maddesine göre, 1954 yılında kurulmuş, Kamu Kurumu niteliğinde, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı meslek kuruluşudur.

Makina Mühendisleri Odasına,

Makina,  Endüstri, İşletme, Sanayi, Uçak, Havacılık, Uzay, Sistem, Makina Teknik Metot, İmalat-Üretim, Üretim Tekniği, Üretim Sistemleri, Mekatronik, Otomotiv ve Enerji Sistemleri Mühendisleri üye olmaktadır.

Makina Mühendisleri Odası 1954 yılından bugüne 18 Şube, 49 İl Temsilciliği, 32 İlçe Temsilciliği, 22 Mesleki Denetim Bürosu ve 1500'e ulaşan İşyeri Temsilcilikleri ile ülke genelinde yaygın bir örgütlenme düzeyine ulaşmıştır. 1954'te 902 olan Odamıza kayıtlı üye sayısı 2011'de 85.000'e ulaşmıştır.

Makina Mühendisleri Odasına bağlı 18 Şubesinden biri olan Gaziantep Şubemize bağlı 2 il temsilciliği (Kahramanmaraş ve Kilis) ve 3 ilçe temsilciliğimiz (Nizip, Afşin ve Elbistan) bulunmaktadır. Şubemize kayıtlı üye sayısı ise 1520 olup, 300'e yakın da öğrenci üyemiz bulunmaktadır.

Odamız,

  • Ülke ve toplum yararları doğrultusunda yurdun doğal kaynaklarının işletilmesini sağlamak,
  • Yurt sanayinin ulusal çıkarlara uygun yönde gelişmesini sağlamak,
  • Kendi meslek disiplinleri ile ilgili her türlü araştırma, inceleme, proje ve raporların hazırlanmasını sağlamak,
  • İş ve İş güvenliği, çevrenin korunması, enerjinin üretimi ve yönetimi vb. konularda sanayiye yönelik her türlü teknik ve bilimsel çalışmalar yapmak,
  • Ülkenin gereksinimini karşılayabilecek nitelikte mühendisin yetişmesine yardımcı olmak temel amaçları ile kurulmuştur.

Odamız, Ülkemizin

  • Demokratikleşmesinden, Sanayileşmesinden, Ekonomik ve Siyasi bağımsızlığından ve bölünmez bütünlüğünden yanadır ve çalışmalarını bu temel ilkeler çerçevesinde yapmaktadır.

Odamız her çalışma döneminde Şubelerimiz tarafından meslek alanlarına yönelik olarak, (Otomotiv, Tekstil, Doğalgaz, Tesisat, İş Güvenliği, Makina İmalatı, Enerji vb. ) onlarca Kongre, Kurultay ve Sempozyum etkinlikleri düzenlemektedir. Bu etkinlikler ile bir yandan bilgi ve teknolojinin erişilebilme ve yaygınlaştırılma olanakları yaratılırken, bir yandan da mesleki alanlar ile ilgili ülke gerçekleri tanımlanmakta, sorunlar tespit edilmekte, çözüm yolları önerilmektedir. Öte yandan düzenlenen bu etkinliklerle bilim ve teknolojinin halkın kullanımına sunulmasının araçları yaratılmaktadır.

Odamızın çalışmalarını, teknik hizmetleri, sosyal ve kültürel etkinlikleri anlatmak burada saatler, hatta günler alır. Ama bu çalışmaların hepsinin üyelerimizin ve sizlerin desteği ile gerçekleştiğini bilmenizi isterim.

Değerli Öğrenciler,

Az önce belirttiğimiz Odamızın kuruluşunun temel amaçları, yaptığı hizmetler göz önüne alındığında MMO'nun üyelerine, yani örgütletmeye, sonuç olarak sizlere ihtiyacı vardır.

Örgüt korkulması, çekinilmesi gereken bir kavram olmamalı, aksine hepimizin bir görev bilip emek harcayacağı bir yapı olmalıdır.

Değerli öğrenciler,

Hepinizin bildiği gibi, 1980 sonrası, her alanda olduğu gibi eğitim sistemimiz de ciddi sorunlar meydana gelmiştir. Ülkemizin üretim potansiyeli, nasıl ve ne kadar işgücü potansiyeline ihtiyaç olduğu düşünülmeden üniversiteler açılmıştır.

Bunun sonucunda da mesleğine yabancı, mezun olduğunda ne yapacağını bilmeyen, iş garantisi olmayan gençler üniversitelerden bir bir mezun edilerek mühendislik diploması verilmiştir. Bu durum ise işverenler tarafından yıllarca yedek işgücü olarak düşünülüp ucuz iş gücü yaratmak amacıyla kullanılmıştır.

Teknolojiyi geliştirmek ve yeni teknolojiler kullanmak için teknik elemanlardan faydalanmak gereklidir. Ancak Ülke genelinde yaklaşık 200.000 işletmede mühendis çalışmamaktadır.

Birçok işletmenin mühendis çalıştırmadığını buradan söyleyebiliyoruz ancak olaya farklı açıdan baktığımızda, mühendislerin öğrencilik hayatında talimat yağdıracakları iş hayal ettiklerini de görmekteyiz. Oysaki öğrencilerimiz ve mühendislerimiz kendilerini piyasa koşullarına göre yetiştirmek zorunda olduklarını da bilmelidirler.

Burada sizlere düşen öğrencilik yıllarınızı iyi değerlendirmek, kendimizi iyi yetiştirmek ve meslek hayatına yetişkin birer mühendis olarak hazırlamaktır.

 

Değerli Öğrenciler,

Ülkemizdeki mühendislik eğitiminin ne durumda olduğunu hepimiz biliyoruz.

Odamızın mühendislik eğitimi ile ilgili özgül hedeflerini şu şekilde açıklayabiliriz.

•    Mevcut politika ve uygulamaların yerine; planlamacı bir anlayışla, toplumsal gereksinimleri, üretimi, istihdamı ve yaşam boyu eğitimi, ülkenin bilim ve teknoloji yeterliliğinin güçlendirilmesini temel alan ulusal eğitim politikaları yaşama geçirilmelidir.

•    Eğitim her kademede eşit ve parasız olmalıdır.

•    Üniversiteye girişin orta öğretimden değil de dershanelerden geçiyor olması, eğitim düzeninin ne kadar bozuk olduğunun bir göstergesidir. Üniversite öncesi eğitim - öğretim; laik, demokratik, çağdaş ve bilimsel ilkelere göre tepeden tırnağa yeniden yapılandırılmalıdır.

•    Üniversiteler bilimsel bilgiyi üretme mekânları olmalıdır.

•    Belletme ve ezbercilik yerine öğrenmek, verileri kabul etmek yerine araştırma yeteneğini geliştirmek; teknik eğitim yanında sosyal ve kültürel eğitimleri de tamamlamak; eğitimde sorgulayan, düşünen, dayanışma duygusuna sahip, bilimsel kriterleri önemseyen, aydınlanmış öğrencilerin yetişmesi, en temel amaç olmalıdır.

•    Uygulama, mühendislik eğitiminin vazgeçilmez bir parçasıdır. Teorik bilgiler laboratuar uygulamaları ile desteklenmelidir.

•    Şimdiye kadar açılmış bulunan üniversitelerin eğitim düzeyi artırılmalı, kalite eşitsizliği ortadan kaldırılmalı, oluşturulacak kalite standartları doğrultusunda denetimler yapılmalıdır.

•    Uygun nitelik ve sayıda öğretim üyesi yetiştirilmeli, eğitim hizmetini üreten öğretim üyelerinin ekonomik, sosyal ve mesleki sorunları çözülmeli, öğretim üyeliği mesleği saygın ve çekici hale getirilmelidir.

Değerli Öğrenciler,

Düzenlediğiniz bu yerel kurultayda ve önümüzdeki günlerde düzenleyeceğiniz Genel Kurultayda söz sizlerde;

Bugün,

•   MMO Öğrenci Üye Örgütlülüğü,

•   Mühendislik Eğitimi ve Geleceksizlik,

•   Üniversitelerde Öğrenci Üye Sorunları,

•   Mühendisin Toplumsal Rolü,

•   Eğitimde Ayrımcılık,

Konu başlıklarında fikirlerinizi söylemek ve Genel Kurultaya taşımak için buradasınız.

Yerel Kurultayınızın başarılı geçmesini diliyor ve sözlerimi bitirmeden önce şunu vurgulamak istiyorum,

Sanayileşme ve demokratikleşme ile Ülkemizin yolsuzluktan, yoksulluğa, terörden, geri kalmışlığa tüm sorunlarını aşacağına inanıyoruz. Bu aşamada, geleceğimizin aydınlık yüzü olan öğrencilerimize yani sizlere, büyük sorumluluk ve görevler düştüğünü bilmenizi istiyoruz.

Öncelikle yerel kurultayımıza katılan değerli hocalarımıza ve siz değerli öğrencilerimize teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum. 03 Mart 2011

  

Orhan Tevfik OKUDUCU

Şube Sekreteri