LPG’Lİ ARAÇ KULLANMAK TEHLİKELİ DEĞİLDİR, DENETİMSİZ LPG’Lİ ARAÇ KULLANMAK TEHLİKELİDİR !... YENİ UYGULAMA İLE BİLE BİLE ÖLÜMLERE DAVETİYE ÇIKARILIYOR.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Gaziantep Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

12 Temmuz 2017

TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından LPG’ye dönüştürülmüş araçlara yönelik yapılan kamusal denetimler, T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 24 Haziran 2017 tarih ve 30106 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile tamamen ortadan kaldırılmaktadır.

Yönetmelikte yapılan bu değişiklik ile Ülkemizde yaygın olarak yapılan yakıt sistemi tadilatı uygulaması olan araçların LPG`ye dönüştürülmesi işlemi tümüyle denetimsiz hale getirilerek, Odamızın kamusal denetim yetkisi Bakanlık eliyle tamamen ortadan kaldırılmakta, denetim ve kontrol, sektörde faaliyet gösteren ve yeni uygulama ile giderek denetimsiz ve kontrolsüz bir şekle dönüşecek olan firmaların inisiyatifine bırakılmaktadır. Araçların LPG`ye ilk dönüşümüne ilişkin düzenlenen Montaj Tespit Raporu piyasada serbestçe düzenlenebilecek ve Gaz Sızdırmazlık Raporu uygulaması tamamen kaldırılacaktır.

Bu uygulama ile standart dışı ve tekniğine uygun olmayan LPG araç dönüşümleri başlayacak, ülkeye yasa dışı yollardan LPG Kit`I ve malzeme girişi ile standart dışı yerli üretim artacak, haksız rekabet koşulları artacak, yetkili mühendis istihdamı azalacak, sektörde disiplinsizlik, denetimsizlik ve kontrolsüzlük had safhaya ulaşacaktır. Sektörde, haksız rekabet koşullarının artması ile yetkili ve düzgün çalışan, standartlara ve tekniğine uygun montaj yapan firmalar bir bir azalacak, merdiven altı, korsan ve yetkisiz firmaların önü açılacaktır. Nasıl olsa kontrol eden yok diye, hem montaj aşamasında, hem de sonrasında vatandaş mağdur edilecektir.

Araç muayene istasyonlarında, araç muayenesi öncesi yapılacak kontrollerde ise montaj veya tadilatı yapan firmanın yetkili olup olmadığı, firmanın yetkili mühendisi olup olmadığı, araçta kullanılan parça ve ekipmanların firmanın yetkili olduğu aksam listesine uygun olup olmadığı, aracın son kontrolünün firmanın yetkili mühendisi tarafından yapılıp yapılmadığı, gaz sızdırmazlığının yanında montajın standartlara uygun yapılıp yapılamadığı vb. kontrol ve denetimler gözden kaçacak,  gözden kaçmayan ve tespit edilen eksiklikler için vatandaş düzelttirmesi için firmalara yönlendirilecek, vatandaş hangi firmanın yetkili, hangi firmanın yetkisiz olduğunu bilmediği için piyasa da rastgele firmalara gidecek, eksiklikler yetkili veya korsan firmalar tarafından doğru yanlış düzeltilmeye çalışılacak, vatandaş muayene istasyonu ve firmalar arasında git gelleri oynayarak mağdur olacaktır. Hatta bu git gellerin sayısı artınca ilk yatırılan muayene ücreti yanacak ve mağduriyet ikiye katlanacaktır.

Sonuç olarak yeni uygulama ile standartlara uygun dönüşümü yapılmayan ve kontrol edilmeyen araçlar trafikte sorun yaratacak ve kazalara sebebiyet verecektir. Bu uygulama bilime ve tekniğe aykırıdır. Vatandaşın sağlığını, mal ve can güvenliğini hiçe saymaktadır. Böylesine önemli ve neredeyse yılın 365 günü çalışan ve işleyen bir sistemi hem montaj aşamasında, hem de kullanım aşamasında kontrol ve denetimden yoksun bırakmak akıl karı değildir. Sistem dört dörtlük montaj edilse bile çalışan bir sistemdir, zamanla arızalanan, yıpranan ekipmanları ve emniyet tertibatları olacaktır ve belirli periyotlarla kontrol ve denetime tabi tutularak bu olumsuzlukların giderilmesi zorunludur. Aksi takdirde kazalar, patlamalar, yangınlar ve ölümler kaçınılmaz olacaktır.

Her zaman söylediğimiz gibi LPG`li araç kullanmak tehlikeli değildir, denetimsiz LPG`li araç kullanmak tehlikelidir. LPG`li araç sahiplerine müjde diye haber yapanlara ve kamusal denetimi ortadan kaldırmak isteyenlere duyurulur. 01 Ocak 2018`den itibaren kamusal denetim yok ama patlama var, yangın var, ölüm var. Olası kaza ve ölümlerin vebalini kimler alacaktır. Müjde diye haber yapanlar mı, kamusal denetimi ortadan kaldıranlar mı?  

Ayrıca, madem LPG`li araçlar denetimsiz ve tehlikeli, ben de LPG`li araç kullanmam diyemezsiniz! Önünüzde seyir halinde giden, trafik ışığında beklerken önünüzde, yanınızda duran veya park halinde bulunan bir LPG`li araç patlarsa, bu patlamadan, siz, eşiniz, çocuğunuz veya bir yakınınız zarar görebilir, hayatını kaybedebilir, telafisi olmayan maddi ve manevi zararlara uğrayabilirsiniz.

Bu kadar denetim ve kontrole rağmen, kaçak olarak kullanılan denetimsiz araçlarda ki patlamaları artık daha sık duyacağımız kesindir. Kamu sağlığını, mal ve can güvenliğini hiçe sayan bu uygulamanın bir an önce düzeltilmesi gerekmektedir. Bu yönetmeliğin acilen geri çekilmesini ve bilime, tekniğe uygun bir şekilde düzenlenmesini bekliyoruz.