Madem, Anayasa Değişikliği Gündemde; Seçim Kanunu, Vekil Emekli Maaşları ve Dokunulmazlıklara da Dokunsak mı?

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Gaziantep Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

27 Mart 2010

Siyasi Partiler, Ülkemizin anayasal kuruluşları olup, anayasamızda yerini almış ve tanımlanmışlardır. Çağdaş demokrasilerin vazgeçilmez unsuru olan Siyasi Partiler, aynı zamanda da çağdaş hayatında vazgeçilmez şartıdır. Anayasa değişikliği gündemde iken, Ülkemizin istikrarı açısından en önemli sorunların başında gelen Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Yasası da gündeme alınarak, gerekli değişiklikler yapılmalıdır. Demokratik ülkelerde, demokrasi, sürekli gelişen ve kendini yenileyebilen bir rejim şeklidir. Dolayısıyla bunun en büyük besin kaynağı da halktır. Halkın talepleri doğrultusunda gerekli değişiklikler ve yenilenmeler de bir zorunluluktur.

 

Öncelikle ele alınması gerekli konuları Meclisimizin dikkatine sunuyoruz.

 

•·         DOKUNULMAZLIK;

Kürsü dokunulmazlığı dışındaki tüm dokunulmazlıklar kaldırılmalıdır. Çünkü Sosyal Adalet bunu gerektiriyor.

•·         MİLETVEKİLİ EMEKLİ MAAŞLARI;

Bu konuda da bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Çalışanların, emekli olabilmesi için, pirim ödeme gün sayısını 7000. Milletvekillerinin ise emekli olabilmesi için, pirim ödeme gün sayısını 700, yani iki yıl. Sayın milletvekillerimiz, kendilerine oy verenlerin emekli olabilmesi için pirim ödeme gün sayısını 7000 olarak uygun ve reva görüyor, hatta 9000 güne çıkarmayı planlıyor da, neden kendilerinin 2 yıl yani 700 gün çalışıp en üst düzeyden emekli olabildikleri pirim gün sayısını 9000 güne çıkarmıyor. Bunu, seçmenlerinin haklarını savunması için seçilen, sayın vekillerimizin dikkatine sunuyoruz. Eşitlik ilkesine tamamen aykırı olan bu durum, ülke ekonomisinin üzerinde de bir kambur olarak kalmaktadır. Bu şekilde iş yapacaklar, yasa yönetmelik hazırlayarak ülkeye hizmet edecekler, Ülke yönetimine katkı koyup yön verecekler değil de, maaş alacaklar milletvekili olmak için yarışıyor.

•·         ADAY BELİRLEME PROBLEMLERİ;

Sorunların en önemli olanlarından biri de aday belirleme problemleri. Gerek Milletvekili, gerek Belediye Başkan adayları, Genel Merkezlerde ya da il teşkilatlarında farklı yöntemler ile belirleniyor. Ön seçim vb. uygulamalar ile vatandaşlara sorulmadan, görüşleri alınmadan, yapılan bu uygulama, dayatmaca değil midir? Bu sistem ile siyasete başarılı olabilecek insanların katılabilmesi mümkün müdür? Öncelikle istikrarı sağlayabilecek, üretken, mesleğinde başarılı olmuş insanlara yönelinmesi gerekmez midir? Demokrasi bunu gerektirmez mi?

  

Her seçim öncesi, tüm kesimler tarafından eleştirilen, yanlışlıkları vurgulanan ve değiştirilmesi gerektiği söylenen seçim sistemi, daha sonra unutulmaktadır. Bu konunun gündeme getirilmesi, seçimlerin işlevlerini yerine getirebilecek bir araç haline dönüştürülmesi gerekmektedir. Ülkeyi kimlerin yöneteceğini belirleyen seçimler, aynı zamanda anayasaları yapacak, ya da değiştirecek çoğunluğun bileşimini de tayin etmektedirler. O nedenle, seçim sistemlerinin en az anayasalar kadar önem taşıdığı, tartışılmaz bir gerçektir.

Mevcut, Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Yasası değiştirilmelidir ki, Meclis, yeterli bilgi donanımına sahip olan, verimli, üretken, özverili kişilerden oluşturulabilsin ve Ülke çıkarları doğrultusunda gerekli yasal düzenlemeler yapılabilsin...                

                                                                                                                                                             Saygılarımızla

Ali PERİ

Başkan