TEKSTİL ve HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNDE GELECEK ARAYIŞLARI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Gaziantep Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

15 Eylül 2009

Tekstil ve hazır giyim sektörü, yıllarca ülke ekonomisinin lokomotifi, ihracatının öncüsü olarak sanayimizdeki yerini almıştır. Ancak son yıllarda, Çin, Hindistan ve Mısır gibi ülkelerin ucuz işgücüne dayalı rekabeti ile karşı karşıya kalan sektör, ciddi sıkıntılar yaşamaya başlanmıştır.

Artan küresel rekabet, işletmelerin mal ve hizmet girdisini bir arada bulabilecekleri yeni oluşumlar içerisinde yer almalarını gerekli kılmaktadır. Bu oluşumlardan en önemlisi kümelemedir. Kümeleme, sektörde birbiriyle girdi çıktı ilişkisinde bulunan işletmelerin belirli bir bölgede toplanmalarını amaçlayan yerel bir ekonomik kalkınma metodudur.

Bu çerçevede,  Tekstil ve Hazır Giyim Sektörünün yoğun olduğu 10 il seçilerek, seçilen bu illerde kümeleme potansiyelinin belirlenmesi amacı ile Çankaya Üniversitesinden Prof. Dr. Öznur YÜKSEL başkanlığında TÜBİTAK desteği ile proje başlatılmıştır. Çankaya Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Makina Mühendisleri Odası tarafından ortak bir çalışma ile yürütülecek bu projede araştırma kapsamındaki  illerde kümeleme potansiyelinin belirlenmesinin yanında, işletmelerin rekabet etme kapasiteleri ile ilgili  önerilerin  de geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bunun yanında projede elde edilen verilerin Türkiye'nin ekonomik, çevresel ve sosyal gelişimine katkı sağlayacak kapsamlı bir küme politikası oluşumunda da kullanılması amaçlanmıştır.

Proje kapsamında 10 Eylül 2009 tarihinde Şubemizde, Şube Başkanımız Ali PERİ, Gazi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Gülşen ERENLER ÇAKAR, Yrd. Doç. Dr. Fatma BAYRAKTAR, Çankaya Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Ayşegül TAŞ, Dr. Nilay ALUFTEKİN ve Şubemizden Uzman Mühendislerin katılımlarıyla bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda projeyle ilgili ilimizde gerçekleştirilecek çalışmalar ve mevcut durum hakkında değerlendirmeler yapılmıştır.

Gaziantep'te proje kapsamındaki çalışmalar başlamış olup, sonuçları doğrultusunda alınacak önlemlerin ve yapılacak çalışmaların kamuoyuyla paylaşılması ve sonuçların sektöre ışık tutması hedeflenmektedir. Makine Mühendisleri Odası olarak üzerimize düşen görev ve sorumluluk bilinci ile Ülke yararına olan her çalışmada olduğu gibi bu projede de yer alarak, projenin sonuçlarının Ülkemiz ekonomisine ve özellikle tekstil sektörüne faydalı olacağı inancındayız.

  

Saygılarımızla 

Ali PERİ

Başkan