14 EKİM MİTİNGİNE ÜYELERİN DAVETİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Şubemiz Tüm Üyelerini ve TMMOB dostlarını 14 Ekim Mitingi'ne Çağırıyor
Ülkemizde Mülteci Olmamak, Mesleğimize ve Yasamıza Sahip Çıkmak, Yabancıların Çalışma İzinlerinde Değişiklik Yapan Yasa Tasarısının TBMM Gündeminden Çıkarılması için...

 BASINA ve KAMUOYUNA

 

Ülkemizde Mülteci Olmamak,
Mesleğimize ve Yasamıza Sahip Çıkmak,
Yabancıların Çalışma İzinlerinde Değişiklik Yapan Yasa Tasarısının TBMM Gündeminden Çıkarılması için,
Ülkemiz Lehine Sanayi Politikalarının Oluşturulması,
Sanayimizi Kemiren Özelleştirmelerin Durdurulması,
Kamu Denetimi ve Kamu Hizmetlerinin Geliştirilmesi, Mühendislerin İstihdam ve İşsizlik Sorununun Çözülmesi İçin, Ankara'da Buluşuyoruz.

Yarım Asırlık MMO Tarihinin En Kitlesel Buluşması, 14 Ekim'de Ankara'da "TMMOB Mitingi"nde Gerçekleşecek

Günümüzde yanlış sanayileşme politikaları ve özelleştirmeler nedeniyle, bütçeden sanayi ve yatırımlara ayrılan pay hızla azalıyor.

Bu olumsuzluklar mühendislere doğrudan yansımakta, meslektaşlarımızın istihdamı giderek azalmakta, düşük ücretlere, mesleki tatminsizliğe, gelecek belirsizliğine, meslek alanı dışında çalışmaya ve beyin göçüne yol açmaktadır. Meslek alanlarımızdaki işsizlik ya da başka bir işte çalışanlar, üye sayımızın % 25'ine ulaşmış, gizli işsizler ordusuna mühendisler de dahil olmuştur.

TBMM gündeminde bulunan "Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun Tasarısı", ülkemiz mühendis ve mimarlarının mesleki alanlarını dışarıya pazarlama çabasıdır.

Söz konusu Tasarı, AB uyum yasaları ve "Hizmetlerin Serbest Dolaşımı" kapsamında gündeme getirilmektedir.

 

Oysa şu andaki mevcut uygulamada, 4817 sayılı yasaya göre yabancı mühendis ve mimarların ülkemizde çalışabilmesi için, TMMOB ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın görüşleri alınmakta, bu görüşler doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından izin verilmektedir.

Çıkarılması istenen 3458 sayılı yasa ile Mühendis ve Mimarların ülkemizdeki tanım ve işlevi, çokuluslu tekeller lehine değiştirilmekte ve bu alanın ülkemiz çalışanları aleyhine kuralsızlaştırılması amaçlanmaktadır.

 

AB, ülkemiz mühendis ve mimarlarına bu olanakları sunmaz iken, AB vatandaşı mühendis ve mimarlar ülkemiz mühendis ve mimarlarından daha üstün bir konuma getirilmek istenmektedir.

 

Bu uygulama ile neredeyse bütün diğer ülkelerin mühendis ve mimarlarının Türkiye'de sınırsızca çalışabilmesinin önü açılacaktır.

Yine bu yasa değişikliği önerisi ile mesleki ve akademik yeterlilik prosedürü kaldırılmakta, akademik yeterlilik ile mesleki bilgi ve deneyim aranmadan, yabancıların her işte çalışmalarının önü açılmakta, kalitesiz hizmetin kontrolsüz sunumuna olanak tanınmaktadır. Böylece TMMOB'nin meslek alanlarını denetleme yetkisi de ortadan kaldırılmakta, adeta TMMOB yok edilmektedir.

Yasa Taslağı bu haliyle ülkemiz mühendis ve mimarlarına yurt içinde yabancılık ve mültecilik koşullarını dayatacaktır.

YIL 1949: İstanbul Tıp Fakültesi binalarının projeleri yabancı mühendis ve mimarlara yaptırılmak isteniyor. Buna karşı çıkan ülkemizin duyarlı mühendisleri ve mimarları Ankara ve İstanbul'da  mitingler düzenliyorlar ve karşı duruşlarını birkaç yıl süren bir çok etkinlikle gösteriyorlar. İşte; o anti emperyalist duruşların öncülerinin bir çoğu 1954 yılında kurulan TMMOB ve bağlı odalarımızın da yönetim kurullarını oluşturuyorlar. Yani TMMOB'nin kuruluşunda, dik duruşunda anti emperyalist gelenek yatar, TMMOB meslek alanlarından kalkarak sürekli ülke gerçeklerini dile getirir. İşte; bu kez de mesleğimiz emperyalizme pazarlanıyor. TMMOB'nin 1954'de başlayan uzun soluklu yürüyüşünün bir ara durağı olan 14 Ekim'de Ankara'da olacağız, ekmekleri ellerinden alınmak istenen çocuklarımızla, eşlerimizle, dostlarımızla...

 

Ve biz şunu da biliyoruz ki, TMMOB'ye rağmen emekten, halktan, bilimden ve mesleğimizin en iyi şekilde uygulanmasından yana olan Odalarımıza rağmen, Odalarımızın gücünü üyelerinden alan şubelerine rağmen ve de Şubemize rağmen bu yasaları asla çıkaramayacaklar. MMO İstanbul Şube üyesi mühendisler, bu yaklaşımla 14 Ekim'de TMMOB Mitingi'nin en kitlesel kortejini oluşturacaklardır.

 

Kentimize gelince İstanbul'umuzun projelerini yabancı mühendis ve mimarlara yaptırma hevesindeki Büyük Şehir Belediyesi tarihindeki en büyük mühendis ve mimar kıyımını geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdi. Bir gecede onlarca mühendis ve mimar Kartal ve Eminönü'ndeki Büyük Şehir Belediyesi birimlerine sürgüne gönderildi. Ülkesinin mühendisine, mimarına, insanına güvenmeyen siyasal yapıya biz de güvenmiyoruz.

 

İşte bütün bu nedenlerden hareketle, Odamıza üye makina, endüstri, uçak, havacılık, uzay ve diğer mühendislik disiplini mensupları, TMMOB'ye bağlı diğer Odaların mühendis, mimar ve şehir plancıları ile 14 Ekim'de Ankara'da buluşacak ve ülkemizin bağımsızlığının, sanayileşmeden, mühendisten, bilim ve teknolojiden yana bir Türkiye'nin mümkün olduğunu, planlama, kalkınma, ve sanayileşme yöneliminin benimsenmesi gerektiğini haykıracaklardır. Yeraltı ve yerüstü kaynaklarını bağımsızlık, planlama, sanayileşme, kalkınma temelinde değerlendirecek bir Türkiye, emin olalım ki, toplumsal moral ve gönenci yüksek, başka bir Türkiye olacaktır.

"EMEĞE, İNSANIMIZA, ÜYEMİZE, YAŞAMA, MESLEĞİMİZE, ÜLKEMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ"
14 EKİM 2006'DA ANKARA'DA "TMMOB MİTİNGİ"NDE BULUŞUYORUZ

SEN YOKSAN BİR EKSİĞİZ!

 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı
Tevfik PEKER