KALORİFER KAZANI PATLAMASI (Diyarbakır Askeri Lojmanları) - 11.12.2006

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Diyarbakır Kurdoğlu Askeri lojmanlarında meydana gelen kalorifer kazanı patlaması ile ilgili basın açıklaması metni haberin devamındadır.

 
BASINA VE KAMUOYUNA

11.12.2006

 

Diyarbakır Kurdoğlu Askeri lojmanlarında meydana gelen kalorifer kazanı patlaması ile ilgili olarak Makina Mühendisleri Odası Teknik Görevlileri tarafından henüz inceleme yapılamamıştır. Fakat kazan patlamalarının nedenleri ve bu patlamaların önlenebilmesi için yapılması gerekenler hakkında basını ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam ediyoruz.

 

Ülkemizde, kazanların (kalorifer, kızgın su, buhar ve kızgın yağ) montajından, işletmeye alınmasından, yerlerinin değiştirilmesinden ve kazanlara yapılan yakıt değişikliği vb tadilatlardan sonra mutlaka periyodik kontrollerinin (muayenelerinin) yapılması gereklidir.

 

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube`si olarak kazan patlamaları ile ilgili olarak yaptığımız incelemelerde genel olarak patlama nedenleri arasında;

 

Kazandan kalorifer peteklerine giden suyun sirkülasyonunu sağlayan vananın kapalı olması sonucu, aşırı derecede ısınan suyun sistemde dolaşamayışı sonucu,

Kazan yanmakta iken kazanda su bitmiş ise kazana ani su girişi olması durumunda, kazanda ani basınç yükselişi,

Kazanı çalıştırmakla görevli olanların kazancı belgesi olmayışı,

Kazanların TSE ve CE belgelerinin olmayışı,

Yılda bir yapılması gereken periyodik kontrollerin (muayenelerin) yapılmayışı,

Periyodik kontroller yapılmadığından dolayı kazanda prosestadlar, manometler, emniyet ventilleri, tağdiye cihazları, açık veya kapalı imbisat sistemleri gibi kazan teknik emniyet donanımlarından birinde veya birkaçında meydana gelen arızalara müdahale edilemeyişi,

Kazan dairesinin ilgili teknik şartnamelere ve standartlara uygun olmayışı,

Kazan dairesinde veya kazanda tadilat yapılmış ise, yapılan teknik müdahalelerin yetkili makina mühendislerince projelendirilmeyişi ve uygunluk raporu olmayışını sayabiliriz.

 

Makina Mühendisleri Odası olarak; ülke ve toplum çıkarlarını ön planda tutarak konuyla ilgili seminer, sempozyum ve paneller düzenlemekteyiz. Bir kez daha; kazan dairelerinin yetkili makina mühendislerince projelendirilip onaylı projelere uygun olarak yapılması, kazandan sorumlu olan kişinin mutlaka kazancı belgesinin olması ve kazanların yılda bir kez periyodik kontrollerinin yapılmasının gerektiğini vurguluyor ve kazanlarla ilgili işletme ruhsatı veren yetkilileri bu çerçevede denetim yapmaya davet ediyoruz.

 

Tevfik PEKER
TMMOB Makina Mühendisleri Odası
İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı