KALORİFER KAZANI PATLAMASI (Diyarbakır Askeri Lojmanları) - 12.12.2006

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Diyarbakır Kurdoğlu Askeri lojmanlarında meydana gelen kalorifer kazanı patlaması gibi faciaların yaşanmaması için dikkat edilmesi gerekenler hakkında...

 
BASINA VE KAMUOYUNA

12.12.2006

 

Makina Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubemiz, Diyarbakır Valiliğinden henüz izin alamadığı için Kurdoğlu Askeri lojmanlarında 11 Aralık 2006 pazartesi (dün) sabah saatlerinde meydana gelen kalorifer kazanı patlaması ile ilgili inceleme yapamamıştır.

 

Diyarbakır Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, kömür yakıtlı kalorifer kazanının patlaması sonucu 7 kişinin öldüğü 8 kişinin yaralandığı 1 kişinin de halen enkaz altında olduğu ve arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği söylenmekte.

 

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube'si olarak kazanlarda bu tür faciaların yaşanmaması için dikkat edilmesi gerekenler hakkında şunları söyleyebiliriz;

 

Kazanı çalıştırmakla görevli olanların, kazancı belgesine sahip olmaları gerekmektedir. Kazanı çalıştıran kişinin kazanın bilinçli yakılması ve tesisatta dolaşan suyun sirkülasyonunun sağlanması hakkında gerekli bilgiye sahip olması gerekmektedir.

Kazanların eksik suyla yada hiç su olmadan yakılması durumunda, metal yüzeylerde aşırı ısınma olur. Bu durum fark edildiğinde kazanın kendi kendine soğutulması gerekmektedir. Aksi taktirde soğutma yapılmadan kazana su ilavesi yapılacak olursa sıcak yüzeyle suyun ani teması sonucu, kazan basıncında aşırı yükselme meydana gelir ve bu basınç etkisiyle kazanlarda şok patlama denilen olay gerçekleşir.

Bu tür olayların yaşanmaması için kazanların TSE ve CE belgeli olmasına dikkat edilmelidir, yılda bir periyodik kontrollerin (muayenelerin) yapılmasına özen gösterilmelidir. Tüm montaj ve tadilat işlemleri; Odamızdan Mekanik Tesisat Uzman Mühendis Yetki Belgesi almış ve SMM (Serbest Müşavirlik Mühendislik) Belgesi olan Makina Mühendisleri tarafından projelendirilmeli ve uygulanmalıdır.

Periyodik kontroller yapılmaması durumunda kazanlarda prosestadlar, vanalar, manometreler, emniyet ventilleri, tağdiye cihazları, açık veya kapalı imbisat sistemleri gibi kazan teknik emniyet donanımlarından birinde veya birkaçında arıza meydana gelebilir ve bu durum kazanlarda paylamaya sebep olabilir.

·  Mevcut yönetmelikler doğrultusunda kalorifer kazanı ve basınçlı kapların yılda bir kez hidrostatik testleri yapılmalıdır. Bu testlerin, A Tipi Muayene kuruluşu

niteliğindeki Makina Mühendisleri Odası gibi akredite olmuş kuruluşlara periyodik olarak yaptırılması sağlanmalıdır.

·  Yerel yönetimlerce, mekanik tesisat konusunda proje üreten ve uygulayan firmaların Odamızca yetkilendirilmiş firmalar olmasına özen gösterilmesi ve bu firmaların

bünyelerinde uzmanlık belgesi almış yetkili mühendisler bulundurması ve yine bu firmalarca yapılan projelerin Odamız mesleki denetiminden geçirilmesi sağlanmalıdır.

·  Yapıların bütün denetim süreçlerinde, kamu adına denetim kurumu işlevi gören mesleki kuruluşlara yer verilmelidir. TMMOB ve bağlı Odalar sahip oldukları bilgi

birikimleri ve uzmanlık alanlarına ilişkin kamu çıkarlarının korunması misyonuyla bu süreçlerde öncelikli olarak muhatap alınmalıdırlar.

 

Makina Mühendisleri Odası olarak; ülke ve toplum çıkarlarını ön planda tutarak konuyla ilgili seminer, sempozyum ve paneller düzenlemekteyiz. Bir kez daha; kazan dairelerinin yetkili makina mühendislerince projelendirilip onaylı projelere uygun olarak yapılması, kazandan sorumlu olan kişinin mutlaka kazancı belgesinin olması ve kazanların yılda bir kez periyodik kontrollerinin yapılmasının gerektiğini vurguluyor ve kazanlarla ilgili işletme ruhsatı veren yetkilileri bu çerçevede denetim yapmaya davet ediyoruz.

 

Tevfik PEKER
TMMOB Makina Mühendisleri Odası
İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı