LPG'Lİ ARAÇ SAHİPLERİNİ KONTROL İÇİN İSTASYONLARIMIZA BEKLİYORUZ - 21.07.2006

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

LPG'li araç sahiplerini istasyonlarımıza çağırıyoruz: "Araçlarınızı güvenli kullanmak istiyorsanız, istasyonlarımızda ücretsiz kontrolünü yaptırabilirsiniz"

 21.07.2006

BASINA ve KAMUOYUNA

 

LPG'Lİ ARAÇ SAHİPLARİNİ İSTASYONLARIMIZA ÇAÐIRIYORUZ :

"ARAÇLARINIZI GÜVENLİ KULLANMAK İSTİYORSANIZ, İSTASYONLARIMIZDA ÜCRETSİZ KONTROLÜNÜ YAPTIRABİLİRSİNİZ"                 

 

Araçlardaki LPG ekipmanları her gün yüksek basınç, yüksek sıcaklık ve sürekli titreşimlere maruz kalmaktadır. Dolayısıyla bu ekipmanların kontrolsüz olarak uzun süre sorunsuz bir şekilde çalışmasını beklemek doğru olmaz. LPG kullanmayan diğer araçlarda olduğu gibi LPG kullanan araçlarda da verimli ve güvenli bir kullanım için gerekli periyodik bakım ve denetimlerin zamanında yapılması büyük önem arz etmektedir.

 

Araçlarda alternatif yakıt olarak LPG kullanımında güvenliğe yönelik üç temel unsur vardır.

 

·         Standart Malzeme kullanılması,

·         Kuralına Uygun Montaj,

·         Periyodik, Sürekli ve Koordineli Kamusal Denetim.

 

Okulların kapanması ve izinlerin başladığı bu günlerde LPG li araçlarda uzun yola çıkacağından bu bakım ve denetimlerin mutlaka yaptırılması gerekmektedir. Bu gün ne yazık ki birçok araç sahibi ''aracını merdiven altı'' diye tabir edilen yetkisiz yerlerde LPG ye dönüştürülmüş ve dönüştürmeye devam etmektedir.Standarda uygun olmayan malzeme ve hatalı montajlarla birlikte yukarıda söylediğimiz olumsuzluklar bu tür araçlardaki tehlikeyi bir kat daha arttırmaktadır. Ancak Kontrollerimizde olumlu bir sonuç olarak şunu görmekteyiz ki, usulüne uygun montaj yapılan araçlardaki montaj hata oranı her geçen ay azalmakta 2 yıl önce %25 lerde dolaşan hata oranı bugün %5 'lere inmiş bulunmaktadır.

                       

Araç sahiplerinin aşağıdaki hususları bilmeleri önemlidir:

 

v      LPG ye dönüştürülen bir araçta kullanılan malzeme standart ve yapılan montaj kuralına uygunsa araçta her hangi bir gaz kokusu hissedilmesi gerekir.Aracında gaz kokusu hisseden her sürücü aracını Şubemizin Araç Kontrol İstasyonlarına getirilerek ücretsiz kontrol ettirebilir.                                                                                                                                                                                        

v      LPG ye yapılan zamlar da göz önünde bulundurularak aracının fazla yakıt yakması sistemdeki bir kaçaktan da kaynaklanabilir.Bu nedenle aracın fazla yakıt yaktığını düşünen sürücüler araçlarını ücretsiz olarak kontrol ettirebilirler.

v      Araçta koku veya fazla yakıt tüketimi olmasa dahi kullanılan malzeme ve yapılan montajın kuralına uygun olarak yapılıp yapılmadığını tespit etmek amacıyla araçlarını ücretsiz olarak kontrol ettirebilirler.

v       Yakıt alınan istasyon içerisindeki genel emniyet kurallarına uyulmalı, statik elektriklenmeden dolayı meydana gelebilecek yangınlara karşı LPG dolumu yapılmadan önce araca topraklama bağlantısı yapılarak statik elektriğin deşarj edilmesi konusunda pompa görevlisi uyarılmalıdır.

v      LPG sistemindeki yakı seçici anahtarı, gaz dolum yeri arızaları gibi basit görünen hiçbir arızaya geçici çözüm düşünülmemeli mutlaka yetkili bir servise gidilerek standarda uygun malzeme ve kuralına uygun montaj yaptırılmalıdır. Çünkü bu tür geçici ve hatalı çözümlerin can kayıplarının da meydana geldiği büyük kazalara neden olduğunu bir çok kere gördük.

v      Araçlardaki LPG dönüşümü işe LPG ye dönüştürülmüş araçlardaki her türlü tamir, bakım ve onarımlar mutlaka yetki yerlerde yapılmalıdır. Bu yerlerin Makine Mühendisleri Odası ve TSE ( Türk Standartları Enstitüsü ) tarafından yetkilendirildiğine dair belgeler mutlaka girilmelidir.

 

SON OLARAK BİR DEFA DAHA UYARMAK İSTİYORUZ BÜTÜN LPG Lİ ARAÇ SÜRÜCÜLERİ  araçlarını Şubemizin Araç Kontrol İstasyonlarına getirerek malzeme standardı, montaj kuralı fonksiyon testi ve gaz kaçağına karşı karayolları tarafından yapılan periyodik muayene için Montaj Tespit Raporu ve Gaz Sızdırmazlık Raporu almayacak bütün LPG Lİ ARAÇLARIN BU KONTROLLERİ ÜCRETSİZ OLARAK YAPILMAKTADIR.

 

Bütün muayene ve kontrol çalışmalarımızı sürdürürken karşılaştığımız önemli bir sorunu sizlerle paylaşmak istiyoruz. Çalışmalarımızı kamu adına ve kamu görevi olarak sürdürürken, yerel yönetimler ve valilik bizlere yardımcı olacağı yerde, çalışma yerlerimizi ortadan kaldırmaya, çalışma araçlarımıza yasadışı olarak el koymaktadır.

 

Bizler araç sahiplerinin kontrollerini daha kısa sürelerde yapması için Araç Muayene İstasyonlarına yakın bölgelerde hizmet vermek istiyoruz. Ancak bu talebimiz yani Araç Muayene İstasyonları içinde veya yanında yer temini, ne Karayolları ne de belediyeler tarafından karşılanmamaktadır.Üstelik zor şartlarda kendi imkanlarımızla bulduğumuz yerler de Esenyurt ve Kartal belediyeleri tarafından yasadışı olarak ve zor kullanılarak (Esenyurt'ta İstasyon önü kazılarak, Kartal'da zabıta tarafından jeneratörlerimize el konularak) engellenmiştir.            

 

Yine Kartal, Beylikdüzü, Halkalı, Kemerburgaz LPG ölçüm istasyonlarımızda Araçların egzoz muayenelerini de yapma talebimize Valilik İl çevre Müdürlüğü tarafından olumlu yanıt verilmemiştir. Her şeye rağmen mobil istasyonlarla araç üstüne LPG kontrollerini sürdürmeye çalışmaktayız. Bu çalışmamız da engellendiği takdirde doğaca k her türlü olumsuzluktan Valilik ve belediyeler sorumlu olacaktır.

 

Bütün bu zor şartlarda kamu hizmeti vermeye çalışan bizler, halka hizmet vermek için ilgili kamu kurumlarını Odamızla işbirliğine çağırıyoruz.   

 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri
Battal KILIÇ