DÖNÜŞEN MMO VE DÖNÜŞEN MÜHENDİSLİK

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

09 Ekim 2017

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri İbrahim M. Tataroğlu; dijital dönüşümle birlikte tüm meslektaşlarını meslek odalarına sahip çıkmaya, mühendislik mesleği ve ülkemizi hak ettiği yerlere çıkarmaya davet etti.

Günümüzde mühendisler meslek alanlarımızı değiştiren dönüştürücü teknolojileri etkin bir şekilde kullanmak durumundadır. Bu durumun şüphesiz en önemli etkeni de dijital teknolojilerle birlikte değişen ve dönüşen bir zaman diliminin içinden geçiyor olmamızdır. Son 20 yılda tüm alışkanlıklarımız; nasıl araba kullandığımızdan, uçakların nasıl kullanıldığına ve hatta nasıl alışveriş yaptığımıza kadar dramatik bir şekilde değişti. Bu hızlı değişimin en önemli aktör ve envanterlerini ise artık her yerde bulunan sensörler, büyük veri olarak adlandırabileceğimiz veri depolama çözümleri ve yapay zekâ olarak sıralayabiliriz. Makina Mühendisleri Odası olarak, geleneksel olarak tariflediğimiz meslek alanlarımızı şekillendirmek ve bu teknolojileri tasarlayan ve kullanan mühendisler olarak var olmak adına ülkemiz gerçeklerinin de sınırlarını aşarak değiştirmek ve dönüştürmek durumundayız.

Dijital Dönüşüm Hızı

Her daim toplumsal değişimlerin aracı olmuş ve hayatın yönünü değiştirmiş olan üretim alanında bu değişim hızını görmek pekâlâ mümkün. Bundan 238 yıl önce kas gücünün yerini buhar ve su gücü ile değiştirmesi ilk endüstriyel devrime bağlıdır ve akabinde gelişen toplumsal dönüşüm iki taraflı bir kırılmaya yol açmıştır. Üretimin toplumsallaşması ve toplam değer üzerinden yeni bir hayatın oluşturulması ve serbest piyasa ekonomisi olarak da adlandırabileceğimiz iki farklı deneyim yaklaşık 70 yıl boyunca var olagelmişti. Bu süre zarfında ikinci endüstriyel devrim olarak da adlandırılan dönem ise seri üretim ve diğer ürünlerin ortalama kullanıcıya hızlı ulaşmasını sağlamıştır. Üçüncü aşamada otomasyon ve kontrol sistemleri aracılığıyla da çok karmaşık olan üretim süreçleri, insan kontrolünden uzaklaşırken sürdürülebilir ürün kalitesini de artırmıştır. Genel kanının ve düşüncenin aksine bu durum insanların çalışma saatlerini kısaltmamış, 2000’lerde ifade edilen enformasyon dönemiyle bitlikte insanların çalışma saatleri artmış özellikle mühendisler esnek üretim ve çalışma saatleri kisvesinden uzun ve yorucu süreçlerin yönetiminde sorumluluk üstlenen bir hale gelmiştir.

Peki, Mühendislik Nereye Gidiyor?

Kimilerinin 4. Sanayi Devrimi veya Nesnelerin İnterneti olarak da adlandırdığı bu aşamada ise ortaya çıkan en belirleyici özellik; ürünlerin tasarımından, üretim süreçlerine oradan da son mamul haline geldiği aşamaya kadar dijital veri ve bilgi akışının tanımlanması ve doğrudan içinde olmasıdır. Akıllı makinalar ve cihazlar aracılığıyla bu bilgiler işleniyor ve analiz ediliyor, bu durum üretim kapasitesini artırırken, sürdürülebilirliği ve tekrarlanabilir kaliteyi ciddi anlamda yükseltiyor. Bu cihazlar kendilerini de yapay zekâ algoritmaları ile yönlendirmeye başlarken mantıklı karar verme süreçlerini kullanan robotlar üretimde kullanılmaya başlandı. Peki, burada asıl sorulması gereken soru şu: mühendislik nereye gidiyor, mesleğimizi bekleyen gelecek nedir gibi; gelişkin bir gelecek perspektifiyle bakarak çözümler ve cevaplar üretmek görevimizdir. Yalnızca üretim alanıyla sınırlı kalmayan ve benzer değişiklikler içeren bu durum, ekonomileri ve meslek alanlarını yeniden ele almak konusunda olanaklar ve zorunluluklar doğuruyor. Mühendisler CAD çizimlerini analiz etmek ve değerlendirmek için yapay zekâ algoritmalarını kullanırken, medikal değerlerimiz telefonlarımız aracılığıyla takip ediliyor. Ayrıca insanlarla birlikte çalışan robotlar üretimde yerlerini almaya başladı bile.

Meslektaşlarımızı Geleceğe Taşıyoruz

MMO İstanbul Şubesi olarak; algılama, kontrol ve veri analizinin sanal evreninin, makina ve mekanik sistemlerin fiziksel dünyasının birleştiği yere dâhil olmaya çalışıyor ve bu doğrultuda üyelerimizi desteklemek ve geliştirmek için çalışmalar yapıyoruz. Bunun en önemli örneğini geçtiğimiz Makina Bülten Eylül sayısında da vermeye çalışmıştık. Tuzla’da bulunan Uygulamalı Eğitim Merkezimiz, Anadolu ve Avrupa Yakası Eğitim Merkezlerimiz, açılması planlanan ve kiralama sözleşmesi Eylül 2017’de imzalanan İkitelli Uygulamalı Eğitim Merkezi’nin ana odağında meslektaşların mesleki niteliklerini artırmak ve meslektaşlarını geleceğe taşımak bulunuyor.

Mesleğimizi Hak Ettiği Yere Taşıyacağız

MMO İstanbul Şubesi olarak meslektaşlarımızı her zaman yaptığımız gibi; eğitimler, webinarlar, panel, söyleşi ve sempozyumlar aracılığıyla desteklemeye devam edeceğiz. Bunu yaparken Atölye Eğitimleri, Uzaktan Destekleyici Eğitim içerikleri ve Uygulamalı Eğitimleri Mesleki Eğitim Sistemi Yönetimi ile modüler hale getireceğiz. Bu konuda Makina Portal, Makina TV ve Makina Mobil uygulama gibi araçları sürekli geliştirerek bulut teknolojiler aracılığıyla yaygın olarak üyelerimizin kullanımında tutmaya çalışacağız. Ülkemizin şartlarından ve konuya yaklaşımından bağımsız olamayacak olan bu çalışmalar için üyelerimizin desteği ve sürece dâhil olması en önemli görevlerden sayılabilir. 28 bini aşkın üyemiz ve 4 bine yaklaşan öğrenci üyemizle birlikte, örgütlü bir mühendislik toplamının ülkemizin kaderini değiştireceğine inanıyoruz. Birlikte Üretme, Karar Alma ve Yönetme ilkeleriyle faaliyet yürüten meslek odamıza sahip çıkmanın, mesleğimizi ve ülkemizi hak ettiği yerlere çıkarmanın çağrısı ve zamanıdır.

İbrahim M. TATAROĞLU

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

İstanbul Şubesi Yönerim Kurulu Sekreteri