ÖZGÜR VE DEMOKRATİK BİR TÜRKİYE YOLUNDA YENİ ANAYASA

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

23 Kasım 2007

TMMOB, DİSK, KESK, TTB, TÜRMOB, T.DİŞ HEKİMLERİ BİRLİĞİ ve T. ECZACILARI BİRLİĞİ “Özgür ve Demokratik Bir Türkiye Yolunda YENİ ANAYASA” tartışmasının başlatılması doğrultusunda bir kampanya örgütlemeye karar verdi. TGC toplantı salonunda yapılan basın toplantısına TTOB ikinci Başkanı Hüseyin Yeşil’de katıldı.

TMMOB, DİSK, KESK, TTB, TÜRMOB, T.DİŞ HEKİMLERİ BİRLİĞİ ve T. ECZACILARI BİRLİĞİ "Özgür ve Demokratik Bir Türkiye Yolunda YENİ ANAYASA" tartışmasının başlatılması doğrultusunda bir kampanya örgütlemeye karar verdi.

TMMOB adına katılan İkinci Başkan Hüseyin Yeşil‘in de konuşma yaptığı toplantıda KAMPANYA SEKRETARYASI oluşturularak kampanya için start verildi. 12 Eylül 2007 Çarşamba günü Saat 11.30‘da Gazeteciler Cemiyeti Konferans Salonu‘nda kamuoyunun bilgilendirilmesine yönelik yapılan basın toplantısında YENİ ANAYASA konusunda örgütlerin genel başkanlarının 3‘er dakikalık konuşma yapmalarının ardından Prof. Dr. İbrahim KABOĞLU bir sunum yaptı.

TMMOB İkinci Başkanı Hüseyin Yeşil Yaptığı konuşmada; "20 Martta, 1 Mayıslarda ve diğer toplumsal, siyasal gündemlerde ortak iş için karşınızda olduk, organize ettik, alnımızın akıyla da çıktığımıza inanıyorum. Yine bu ortak mücadelede de başarılı olacağımızı düşünüyorum. 1980 anayasası ile AKP‘nin yapmaya çalıştığı anayasa arasında ciddi bir benzerlik olduğunu düşünüyorum. Tartıştırılmadan hazırlanan, toplumun bütün kesimlerinin, örgütlü kesimlerin dahil edilmediği bir anayasa, 12 eylül anayasası gibi toplumu kendi bakış açıları doğrultusunda şekillendirme anlayışının işaretidir. Yasalardaki antidemokratik hükümler çıkartılmalıdır." dedi.

Örgüt temsilcilerinden sonra sunumu için kürsüye gelen Prof. Dr. İbrahim KABOĞLU, 12 eylül anayasasının diğer anayasalardan farklı olarak geçmiş dönemde yaşananlara bir tepki anlayışıyla hazırlandığını söyledi. Portekiz ve İspanya‘da da askeri ve sivil faşist idare döneminde hazırlanan anayasaların değiştirildiğini, hatta Finlandiya‘da 2001‘de yeni anayasa yapıldığını belirtti.

Ayrıca iktidarın çoğulcu ve katılımcı değil, çoğunluk anlayışıyla hareket ettiğine işaret eden Prof. Kaboğlu, mecliste temsil edilen-edilmeyen tüm kesimlerin, toplumsal örgütlerin bu tartışmalara dahil edilmesi gerektiğine işaret etti. Yapılan tartışmalarda kullanılan "sivil" kavramının anayasanın özü olduğunu belirtti. Kaboğlu, siyasi partilerin, iktidarların "sivil" değil politik olduğunu, bu toplantıda olduğu gibi toplum kesimlerinin "sivil" olarak nitelenmesi gerektiğini, "sivil" bir anayasa hazırlanacaksa burası gibi kurumlarla, herkesin kendinden bir şey bulacağı bir anayasa hazırlanması gerektiğini, bunun uzun ve ihtiyaçlara cevap veren bir anayasa oluşturacağını söyledi ve son olarak bundan sonraki toplantılarının akademisyen ve hukuk alanında uzmanlardan oluşan komisyonun görüşlerinin açıklanacağı toplantılar şeklide devam edeceğini ve ucu açık bir komisyon olduklarını belirtti.

Basın toplantısının ardından Kampanya Sekreteryası, kampanya programını belirlemek üzere bir araya geldi.