SİVAS KATLİAMI ANILDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

06 Temmuz 2009

Sivas Katliamının 16. Yılında binlerce kişi Sivas, İstanbul, İzmir ve Ankara'da yapılan mitinglerde Sivas'ta katledilenleri andı. Onbinlerce kişi gericiliğe ve faşizme karşı mücadele çağrısı yaptı.

İstanbul:

İstanbul'da düzenlenen Sivas katliamı mitingi saat 17:00'de Kadıköy'de Tepe Natulius önünde başladı. Yaklaşık yedi bin kişinin katıldığı yürüyüş "Madımak Oteli Müze Olacak" yazılı pankart ardında gerçekleşti. Yürüyüş boyunca katliamda ölen 37 kişinin isimleri sıralanarak "yaşıyor" denildi.

Ayrıca "Sivası'ı unutma unutturma", "Faşizme karşı omuz omuza", "Sivas'ın ışığı sönmeyecek", "Türküler susmaz Pir Sultan ölmez", "Devlet baktı yobazlar yaktı", "Madımak müze olacak" sloganları atıldı.
Madımak Oteli "utanç müzesi" olsun

Kadıköy İskele alanında düzenlenen miting için kurulan sahnede Pir Sultan Abdal, Hz. Ali ve ölenlerin resimleri asılı. Bu yılki mitingde öne çıkarılan talep katliamın gerçekleştiği Madımak Oteli'nin "utanç müzesi" yapılması oldu.

"Alevi-Sunni, Türk-Kürt fark etmeksizin faşizme ve gericiliğe karşı ortak mücadele" çağrısı yapıldı.

Mitingde tertip komitesi adına konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kadıköy Şube Başkanı Fetih Bölükgiray, "AKP devletin Alevisin yaratarak Sivas katliamına ortak olmuştur" dedi.

Bölükgiray'ın ardından konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Köse de "Devletin Alevilerden Madımak otelini müze yaparak özür dileyebileceğini" söyledi. Alevi köylerine cami yapılmamasını, Anayasanın geçici 15. maddesinin kaldırılmasını istedi.

Yapılan konuşmaların ardından sanatçılar Erdal Akkaya, Koma Agire Jiyan, Grup Yorum ve Grup Vardiya sahneye çıktı deyişler ve marşlar söylediler.

 

Ankara:

Sivas Katliamının 16. Yılında binlerce kişi Ankara'da yapılan mitingle Sivas'ta katledilenleri andı. Sivas'ın ateşi hiç sönmeyecek diyen yaklaşık 5000 bin kişi gericiliğe ve faşizme karşı mücadele çağrısı yaptı.

Saat: 16.00'da Toros Sokak'ta toplanan emek ve demokrasi bileşenleri, "Sivasın, Maraşın, Çorumun, Gazinin hesabı sorulacak", "Faşizme karşı omuz omuza",  "Faşizme karşı tek yol devrim", "Katil devlet hesap verecek" sloganlarıyla mitingin yapıldığı Kolej Meydanı'na yürüdü. Yürüyüşün en önünde yitirilenlerin resimlerinin olduğu ve yaşadığını gösteren dövizler taşındı. Kolej Meydanı'nda, Sivas'ta yitirilenler, tüm devrim ve demokrasi şehitleri için saygı duruşunda bulunan binlerce kişi "35 can'ın" hala yaşadığını haykırdı.

Mitingde yapılan konuşmalarda, Sivas'ta katledilen "35 yüreğin" hala attığı ifade edilirken, bir daha asla Sivas'ların yaşanmaması için mücadele vurgusu yapıldı. Alevilerin devletin güdümüne asla girmeyeceği ısrarla vurgulanırken, bütün hükümetlerin katilleri koruduğu söylendi.

KESK Şubeler Platformu, TMMOB İKK, DİSK Bölge Temsilciliği, TTB, ASMMMO, Kızılırmak Yerel Dernekleri Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Halkevleri, Aka-Der, Devrimci 78'liler Federasyonu, ÖDP, SDP, EMEP, TKP ve Köy Dernekleri mitinge katıldı.

Mitingin sonun da ise Ali Asker bir konser verdi. 

 

Sivas:

Polisin valilik emrini gerekçe göstererek şehir dışından gelenlerin pankart ve bayrak sopalarına el koyduğu grup Ali Baba mahallesi cemevininin önündeki kitleyle buluştu.
Kortej buradan Madımak oteline yürüyüşe geçti. Yürüyüş esnasında taşınan dövizlerde Madımak otelinin müzeye dönüştürülmesi, Maraş'tan Sivas'a uzanan bir çok katliamın aydınlatılması talepleri yer aldı.

AKP karşıtı sloganlar atan kitle Madımak oteline ulaştığında katliamda ölenler anısına saygı duruşu yapıldı. Otelin önünde grup adına açıklama yapan Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF) Başkanı Doğan Bermek, "Türkiye bu acılar ile Sivas, Maraş, 1 Mayıs ve benzeri katliamlarla hesaplaşmalıdır. Laik, çağdaş cumhuriyete karşı yapılan saldırılar karşısında devletin suskunluğu son bulmak zorundadır. Devleti yönetenler bu katliamı önleyemeyen devlet adına 2 Temmuz anma törenlerine katılmalı ve tüm insanlık önünde bu katliamları kınamalıdır" dedi.

 

İzmir

Konak Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen binlerce kişi, Gündoğdu Meydanı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. 'Devletin Alevi'si olmayacağız', 'Madımak'ı unutmadık unutturmayacağız', 'Katiller halka hesap verecek' gibi pankartları açan kitle, yürüyüş boyunca 'Sivas'ın ışığı sönmeyecek', 'Sivas'ın hesabı sorulacak' sloganları attı. Gündoğdu Meydanı'nda sona eren yürüyüşün ardından, miting, katliamda yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

5 bini aşkın kişinin katıldığı mitingde konuşan İzmir Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu Dönem Sözcüsü Şehri Tuğcular, 2 Temmuz'un, tüm dünyanın gözleri önünde insanlığın yakıldığı gün olduğunu ifade ederek, bugünün tarihi katliamlarla dolu olan bir devletin katliama imza attığı gün olarak tarihe geçeceğini kaydetti. 2 Temmuz'un 16 yıl önce hunharca yakılarak katledenlerin zafer çığlıklarının bastırıldığı gün olduğunu dile getiren Tuğcular, 'Bu 16 yıl boyunca Madımak'ta yakılan ateş sönmedi. Yine ne 'çok şükür yurttaşlarımıza bir şey olmadı' diyen dönemin başbakanı Tansu Çiller, 'bu kadar ölü futbol maçında bile oluyor' diyen Mesut Yılmaz, 'gazanız mübarek oldu' diyen dönemin Sivas Belediye Başkanı Temel Karamollaoğlu, Sivas katillerinin avukatlığına soyunan Şevket Kazan, ne de 13 saat boyunca savunmasız insanların bir otelde kıstırılmasına ve bütün dünyanın gözleri önünde diri diri yakılmasına seyirci kalan DYP-SHP iktidarı unutuldu. Bundan sonra da unutulmayacak' dedi.
Konuşmanın ardında miting, müzik dinletisi ve semah gösterisi ile sona erdi.