Üniversite Tercihi Yapacak Olan Meslektaş Adaylarımıza Meslek Alanlarımızla İlgili Destek Veriyoruz

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

09 Ağustos 2018

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri İbrahim M. Tataroğlu, geçtiğimiz günlerde açıklanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) ilişkin basın bülteni yayınladı.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 31 Temmuz 2018 Salı günü açıklandı. Üniversite tercihleri ise yüz binlerce öğrencinin geleceğini belirleyecek olan sınava ilişkin tartışmaların gölgesinde, 7-14 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Pek çok eğitmen ve uzman sınava girmiş olan öğrencileri, yapacakları tercihler konusunda ilgi alanlarına göre hareket etmeleri ve mutlaka destek almaları konusunda uyarıyor.

 

Ülkemizde verilen tüm kamusal hizmetlerde olduğu gibi, eğitim sistemimiz içerisinde de hem yapısal hem de politik sorunlar bulunuyor. Eğitim sistemimizde son 15 yılda yapılan 14 değişikliğin neticesinde yükseköğrenimde yaşanan nitelik kaybını kaygı ile izlemekteyiz. Bu nitelik kaybı ise başta teknik eğitim veren mühendislik, mimarlık ve şehir planlama gibi bölümler olmak üzere; sağlık, eğitim, bilim ve spor gibi tüm dalları etkiliyor.

 

Yine bu yıl, YKS ile ilgili gündem olan bir başka konu ise mimarlık, mühendislik, öğretmenlik, tıp, hukuk programlarındaki başarı sırası barajlarının değiştirilmesi oldu. Alınan kararla geçtiğimiz sene 240 bin olan mühendislik barajı bu yıl 300 bine çıkarıldı. Mevcut durum yetkililerce ‘eğitimin niteliğinin artırılmasına dönük bir uygulama’ olarak anılıyor.

 

Eğitim sistemimizin bir türlü oturtulamaması, devlet üniversitelerindeki akademisyenlerin KHK’lar ile atılması, 4+4+4 eğitim sistemi ile ilk ve orta öğretimin gericileştirilmesi vb. nedenlerden dolayı yaşanan eğitim krizinin bir türlü aşılamaması ve ayrıca eğitim sistemini gitgide özelleştirme çabaları ise başka sorunları doğuruyor. Eğitim sisteminin kurbanı olan ve sınavlarda bir türlü istediği başarıyı elde edemeyen öğrenciler özel üniversitelere yöneliyor. Özel üniversiteler ise aileler ile öğrencileri ikna etmek için tercih dönemlerinde büyük reklam yarışlarına giriyor ve tanıtım günleri düzenliyorlar. Ancak eğitim sistemindeki kalitenin herkese eşit, ücretsiz ve nitelikli eğitim vermeden aşılamayacağı oldukça aşikâr.

 

Eğitim sistemimizdeki tüm bu olumsuz noktalara istinaden, üniversite ve mühendislik programlarını tercih edecek meslektaş adaylarımızın özellikle MÜDEK tarafından akredite edilmiş mühendislik programlarını ya da akreditasyon başvurusu yapmış mühendislik bölümlerini tercih etmelerini öneririz. Ayrıca Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak, geleceğini makina mühendisliği veya Odamıza üye diğer meslek alanlarıyla şekillendirmek isteyen meslektaş adaylarımıza destek olacağımızı da belirtmek isteriz. Dileyen öğrencilerimiz, gerek Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’ni veya temsilciliklerimizi ziyaret ederek gerekse bize e-posta veya telefon üzerinden ulaşarak Odamıza bağlı meslek alanlarıyla ilgili bilgi edinebilirler.

 

Kamuoyunun bilgisine.

 

İbrahim M. TATAROĞLU

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

İSTANBUL ŞUBE YÖNETİM KURULU SEKRETERİ