2013 YILI TMMOB`NİN DİRENİŞİNE TANIKLIK EDECEK!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, yeni yıl mesajı yayımladı.

 

2013 YILI TMMOB'NİN DİRENİŞİNE TANIKLIK EDECEK!

Ülkemiz tarihinde eşi benzeri olmayan bir yılı geride bıraktık.

10. yılını kutlayan AKP'nin inşa ettiği "Yeni Türkiye"nin, emekçi sınıflar için ne anlam ifade ettiğinin açık ve net bir şekilde anlaşıldığı/hissedildiği bir yılı yaşadık.

"Özgürlük, demokrasi, eşitlik, insan hakları, barış ve kardeşlik" gibi kavramlar 2012 yılında birer kurşun gibi üzerimize yağdı! AKP, attığı her adımı bu sözlerle açıkladı. Emekçilerin ve ezilenlerin talepleri olan bu kavramlar altında ülke tarihinin en büyük iktidar saldırısı yaşandı.

Uygulanan neoliberal politikalarla ekonomik alt yapıda sağlanan dönüşümün bir tamamlayıcısı olarak üst yapıyı dönüştürecek birçok yasa çıkarıldı. Yeni bir anayasa ile "başkanlık sistemine" geçişin, "ustalık döneminin" adımları atıldı.

Yasaklar dört bir yanımızı sardı ve ülkemiz açık bir cezaevine çevrildi. Toplumun tüm kesimlerinin taleplerini demokratik yollarla ifade etmesinin önüne fiili ve yasal engeller çıkarıldı. Tüm muhalefet yolları faşizan, otoriter bir anlayışla baskı ve zor yolu ile tıkandı. Demokrasinin "D"si dahi aranır oldu!

Bu süreçte emekçi düşmanlığı o kadar keskinleşti ki iktidarın koltuk değnekliğini yapan bir takım çevreler dahi AKP'ye destek vermekle yanlış yaptıklarını ifade edip günah çıkarmaya başladı.

Emekçilerin mücadelesi ile kazanılmış olan hakların neredeyse tamamı gasp edilirken bu süreç çıkarılan yasalarla taçlandırıldı. İşsizlik ve yoksulluk arttı, ekonomide büyüme yalanları ile bir avuç sermaye çevresi servetine servet kattı, zengin ve yoksul arasındaki gelir dağılımı uçurumu büyüdü.

Emperyalizmin aktif taşeronluğu rolü 2012 yılında zirveye ulaştı. NATO'nun Lizbon Zirvesi'nde alınan kararlar gereği Ortadoğu'nun çevrelenmesi amacıyla Kürecik'e füze radar sistemi kuruldu, Patriot füzelerinin gelişi için anlaşmalar yapıldı, yerler seçildi. Bölgesel bir savaşın içine sürüklendik. Savaş ve işgal politikaları ülkemizin ve bölgemizin geleceğini belirleyecek en temel gerçek halini aldı.

2012 yılında ayrıca doğa ve yaşam alanlarımızda "yeşil, çevreci ve doğa dostu" gibi sözcüklerin ön planda olduğu büyük bir yıkım yaşadık. Derelerimizden ormanlarımıza, meralarımızdan kentlerimize kadar tüm doğa ve yaşam alanlarımız sermayenin sömürüsüne sunuldu, yağmanın ve geri dönüşü olmayan tahribatın yasaları çıkarıldı.

2012 yılı en çok da mühendis, mimar ve şehir plancılarının ardı ardına darbe aldığı bir yıl oldu. Meslek alanlarımız, mesleğimiz ve Örgütümüz büyük bir saldırı yaşadı. İktidar ve sermaye çevrelerinin "150 milyar TL'lik" rantına, talanına mani olduğumuz gerekçesiyle düşman ilan edildik. AKP'nin "ustalık dönemi" adımlarının önünde bir engel olduğumuz için tasfiye edilmek istendik. Sermayenin azgın sömürüsüne yol vermediğimiz için bölünmek, parçalanmak istendik. Derelerimizi, ormanlarımızı, kıyılarımızı, meralarımızı geleceğimizin ve halkımızın yaşamının bir parçası olarak gördüğümüz, bilimi ve tekniği halkımızın hizmetine sunmayı kendimize görev biçtiğimiz için saldırıya uğradık. AKP'nin operasyon odalarında verilen karar gereği harekete geçen yandaş televizyon ve gazetelerin kara propagandası ile yıpratılmak istendik.

2012 yılında TMMOB tarihindeki saldırıların en büyüğünü yaşadık. Saldırının son hamlesi olarak örgüt yapımızın değiştirilmesi yönünde bir "yasal müdahale" tezgahlandı. Yüz binlerce mühendis, mimar ve şehir plancısının bilincinden ve vicdanından beslenerek büyüyen, güçlenen "TMMOB anlayışımızın" imha edilmesi için bir torba yasa hazırlandı.

2012 yılında, kıyılarımıza, meralarımıza, kentlerimize ve örgütümüze aynı anda saldıran AKP'nin torba yasasına karşı topyekun direnme kararı alarak harekete geçtik. Mücadele meşalemizi yaktık.

TMMOB'nin yaktığı mücadele ateşi şimdi ülkenin dört bir yanına yayılıyor, büyüyor ve gelişiyor. Çalışanlarımızla, öğrencilerimizle, üyelerimizle yani TMMOB örgütlülüğüyle 2013 yılına büyük bir mücadele kararlılığı, inanç ve umut ile giriyoruz.

2013, mühendis, mimar ve şehir plancılarının halkımızın, ülkemizin ve örgütümüzün geleceğine müdahale edecekleri bir irade yılı olacak.

2013 yılı, TMMOB'nin direnişine tanıklık edecek.

Eşit, özgür, demokratik ve bağımsız bir Türkiye özlemiyle, 2013 yılının gelecek güzel günlere dair bir umuda dönüşmesi dileğiyle, yeni mücadele yılımız kutlu olsun.

Mehmet Soğancı
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı