AKP`nin Kapalı Kapılar Ardında Hazırladığı TMMOB Yasa Değişikliğine Karşı İKK`larımız Görev Başına!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, AKP'nin kapalı kapılar ardında hazırladığı TMMOB Yasası değişikliği üzerine 22 Kasım 2012 tarihinde İKK'lara yönelik bir mesaj yayımladı.

AKP'NİN KAPALI KAPILAR ARDINDA HAZIRLADIĞI TMMOB YASA DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI İKK'LARIMIZ GÖREV BAŞINA!

Sevgili Arkadaşlar,

Bir süredir iktidarın hedef tahtasında bulunan örgütümüz, bu süreç içerisindeki en güçlü ve en büyük saldırı ile karşı karşıya.

AKP, iktidara geldiği günden bugüne bir türlü kendi arka bahçesi haline getiremediği, teslim alamadığı TMMOB'yi bu kez kendi meşhur torbalarından birisine katarak tasfiye etmeye çalışıyor. Örgütümüz TMMOB, AKP'nin torba yasası ile parçalanarak yeniden şekillendirilmek isteniyor.

Sevgili Arkadaşlar,

Cumhurbaşkanlığı DDK raporu ile başlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlama çabaları ile süren ve bir dizi yönetmelikler ile yetkilerimizi budayan, Oda-üye arasındaki bağı koparmaya yönelen saldırı süreci bu defa tepeden bir yasa hazırlığı ile örgütümüzün bütünlüğünü tasfiye etme doğrultusunda ilerliyor.

Bu çabaların; mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı mesleğinin tasfiyesi ve meslek alanlarımızın sermayenin sınırsız talanına açılması ile birlikte gelişmesi ise gerçek niyetlerini açıkça ortaya koyuyor.

Hazırlanan torba yasada; Yapı Denetimi Hakkında Kanun, İmar Kanunu, Kat Mülkiyeti Kanunu, Belediye Gelirleri Kanunu, Kıyı Kanunu, İskan Kanunu, Mera Kanunu, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve TMMOB Kanunu ile ilgili düzenlemeler bulunuyor.

Torba yasanın bütününe bakıldığında neoliberal zihniyetin kentlerimizi, tarım arazilerimizi, kıyılarımızı, meralarımızı ve doğal yaşam alanlarımızı bir sermaye birikim alanı olarak hedef aldığını görüyoruz. AKP'ye göre bu alanlarda gerçekleşecek mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı hizmetlerinin kamusal-toplumsal fayda anlayışından arındırılması gerekiyor.

AKP'ye göre meslek disiplinlerimizin TMMOB geleneği doğrultusunda konum alan pozisyonlarının tasfiyesi, Odalarımızın ve TMMOB'nin kamusal niteliliklerinin koparılarak teslim alınması ve piyasaya devredilmesi gerekiyor. En nihayetinde bu sürece ayak direyen, izin vermeyen TMMOB'nin parçalanması, dağıtılması gerekiyor. Yani, AKP'ye göre TMMOB'nin etkisiz-yetkisiz bir hale getirilmesi, Bakanlığa bağlanması, merkezi bütünlüklü yapısının parçalanması gerekiyor.

AKP, bu nedenle TMMOB Yasasında değişiklik yapma ihtiyacı duyuyor. Bu ihtiyacın TMMOB ve bağlı Odaların demokratik kurullarında ortaya çıkmadığını, bir takım karanlık alanlarda planlandığını ve şekillendirildiğini çok iyi biliyoruz. AKP bu noktada çok iyi bildiği ve defalarca yaptığı yöntemi bir kez daha uygulayarak örgütümüzü ve muhataplarının iradesini yok sayarak kapalı kapılar ardında operasyon yürütüyor. 

Sevgili Arkadaşlar,

TMMOB'nin, AKP'nin istediği şekilde biçimlendirilmesi demek bilimin ve teknolojinin halkın değil, bir avuç sömürücünün hizmetine sunulması demektir.

Önümüzdeki temel görev, bu saldırıya geçit vermemektir.

TMMOB'nin bugün hala dimdik ayakta duran ve on binlerce meslektaşımızın gururla taşıdığı ve yaşattığı geleneğinin bu saldırı ve tasfiye süreci karşısında kendisine yakışır bir biçimde dimdik, tek vücut halinde ortaya konması ve Birliğimizin gücünün her düzeyde harekete geçirilmesi gerekiyor.

Bu sorumluluk, ülkemize ve halkımıza karşı, mesleğimize ve meslek alanlarımıza karşı, kentlerimize, derelerimize, meralarımıza, kıyılarımıza, ormanlarımıza, madenlerimize ve yaşam alanlarımıza karşı, örgütlülüğümüze ve TMMOB'ye karşı ve bayrağı devraldığımız bizden önceki kadrolara karşı bir sorumluluktur.

Şimdi, saflarımızı iyice sıklaştırmanın ve direnmenin vaktidir.

Tarih, TMMOB'yi TMMOB yapan fedakâr, inançlı ve kararlı kadroları, bizi, hepimizi bu süreci örgütlemeye hep birlikte güçlü bir adım atmaya çağırıyor.

Tüm İl/İlçe Koordinasyon Kurullarımızın sorumluluklarının bilinciyle görevlerini eksiksiz yerine getireceğine inancım tamdır.

Aklımızın ve umudumuzun yolu açık olsun...

Mehmet Soğancı
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı