İKİNCİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM VE UYGULAMA MERKEZİ&8217;Nİ KOCAELİ&8217;NDE AÇTIK

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Odamız, sanayinin yoğun olduğu Kocaeli ve İzmir’de iki ayrı uygulama laboratuvarı kurmuştur. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile Odamızın, enstitü bünyesinde ortaklaşa oluşturduğu Enerji Verimliliği Eğitim ve Uygulama Merkezi 2010 yılı Temmuz ayında hizmete girdi. Kocaeli’nde kurduğumuz laboratuar ise Oda öz kaynaklarıyla oluşturuldu.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Enerji Verimliliği Eğitim ve Uygulama Merkezi`nin açılışı bugün Kocaeli`nde yapıldı. Tesisin açılış konuşmaları MMO Kocaeli Şube Başkanı Nedim KARA, MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber ÇAKAR ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet SOĞANCI tarafından yapıldı.

MMO Kocaeli Şube Başkanı Nedim KARA açılışta şöyle konuştu:

"Makina Mühendisleri Odası olarak, kurulum kararı aldığımız ilk günden beri büyük bir heyecanla yürüttüğümüz çalışmaların sonucunu sizlerle paylaşmaktan, birlikte hizmete açmaktan büyük bir mutluluk duyduğumuz Makina Mühendisleri Odası Enerji Verimliliği Eğitimi ve Uygulama Merkezi`mizin açılışına hoş geldiniz. TMMOB MMO Kocaeli Şube Yönetim Kurulu ve şahsım adına sizleri saygıyla, dostlukla selamlarım.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Verimliliği Eğitimi ve Uygulama Merkezini Kocaeli Şubemizdeki altyapı desteği ve Enerji Verimliliği Kongrelerinin Kocaeli Şubemiz yürütücülüğünde gerçekleştirilmesinin sağladığı bilgi birikimi sayesinde çok kısa sayılabilecek bir sürede hizmete açıyoruz. Kasım 2009`dan bu yana Kocaeli Şube`mizde düzenlediğimiz Enerji Yönetici Eğitimleri`ni artık odamız/şubemiz öz kaynakları ile hayat bulan Eğitim Merkezi`mizde yürütmeye başladık.

Ayrıca, eğitim merkezimizin hayata geçmesiyle, Odamızın Enerji Verimliliği Yöneticisi Eğitimlerinde A sınıfı yetki belgesine sahip olması, bizler için ayrı bir mutluluk kaynağı olmuştur.

Müfredat gereği, Buhar Kazanı ve Buhar Tesisatları, Endüstriyel Fırın, Basınçlı Hava Sistemi, Pompa Sistemleri, Havalandırma Sistemleri, Soğutma Sistemleri, Aydınlatma ve Kompanzasyon Sistemlerinin yanı sıra, Isıtma Sistemi, Isı Geri Kazanımlı Bina Havalandırma Sistemi, Bina Konfor Şartlandırma Sistemi, Isı Pompası, Güneş Enerjisi gibi uygulama ve eğitim ünitelerini bünyesinde bulunduran Eğitim Merkezimizde tüm eğitim üniteleri verimsiz şartlarda çalıştırıldıktan sonra, enerji verimliliği iyileştirme uygulamaları devreye alınarak kazançlar scada sistemi sayesinde bilgisayar kontrolü ile izlenebilmektedir.

Teorik eğitimlerini 32 kişilik modern eğitim sınıfımızda tamamlayan katılımcılar, eğitim ünitelerindeki sabit ölçüm cihazları ve Kocaeli Şubemiz bünyesinde bulunan taşınabilir ölçüm cihazları aracılığıyla elde ettikleri ölçüm değerleri ile gerekli hesaplamaları yapma fırsatı bulmaktadırlar.
Eğitim Üniteleri projelendirilirken sadece deney düzenekleri olarak değerlendirilmemiş, endüstriyel bir uygulamada olması gereken cihaz ve donanımlar ile tasarlanmış ve tesis edilmiştir.

Yine, eğitim merkezimiz bünyesinde kurulu bulunan ve bina içi hizmette kullanılan panoramik asansör ve diğer tesisatlar ile eğitim üniteleri sayesinde MMO Meslek İçi Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen Asansör Avan Proje ve Uygulama, Mekanik Tesisat, Doğalgaz İç Tesisat Mühendis yetkilendirme eğitimlerinin uygulamalı yapılabilmesi olanaklı hale gelecektir.
Ayrıca öğrenci üyelerimiz bitirme ödevleri için gerekli çalışmalar yapma fırsatı ve akademik çalışmalar yürüten meslektaşlarımız da projeleri için deney ve analiz yapma olanağı bulacaklardır.

Değerli Konuklar, eğitim merkezimizin oluşmasında birçok kurum/kuruluş destek vermiştir.
Başta Elektrik İşleri Etüd İdaresi olmak üzere çok değerli katkılarını sunan kurum ve kuruluşlara sizlerin huzurunda teşekkür ederim.

Çok önemli bir teşekkürümüz ise Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ali Ekber Çakar`ın şahsında Oda Yönetim Kurulumuzadır. Bu merkezin tesis edilmesinde bizlere duydukları güven ve çalışmalarımızdaki destekleri için tekrar tekrar teşekkür ederim.
Yine bu süreçte bilgi birikimleri ile bizleri yönlendiren MMO Enerji Çalışma grubuna, akademik bilgi ve önerilerini bizlerle paylaşan, yol gösteren çok kıymetli hocalarımıza, çalışmalara ciddi özveriyle emek koyan şube yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıma, teknik görevlilerimize, bizleri destekleyen meslektaşlarımıza, yüklenicilerimize ve daha birçok emeği geçenlere sizlerin huzurunda teşekkür ederim.

Meslektaşlarımızın mesleki gelişim sürecine ve mesleğimizin ifasında çok önemli katkı sunacağına inandığım Eğitim Merkezimiz hepimize hayırlı olsun."

MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber ÇAKAR da açılışta şunları söyledi:

"Kocaeli Şubemizin 9 ay gibi kısa bir sürede hizmete hazırladığı Enerji Verimliliği Eğitim ve Uygulama Merkezi`nin açılışına hoş geldiniz. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu ve şahsım adına hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Değerli Konuklar,
Odamız 80 bin üyesi bulunan; yarım asrı aşan tarihinde çağdaş, demokratik, üreten, sanayileşen bir Türkiye yaratılmasına katkıda bulunacak bilimsel, mesleki ve sosyal çalışmalar gerçekleştirmeyi ilke edinmiş, kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. 
Odamız, örgütlü üye katılımı temelinde meslek ve uzmanlık alanlarında çok yönlü çalışmalar yapmak-tadır. 1998`den bugüne 111 noktada aynı anda 3 bin üyemize hizmet verebilen, 70 bini aşkın üyemizin kurslarına tabi olduğu Meslek İçi Eğitim Merkezlerimiz ve ayrıca düzenlenen yüzlerce eğitim, konferans, panel, söyleşi etkinliği ile üyelerimize, sanayimize ve halkımıza hizmetler sunmaktadır.
Odamız ulusal ve uluslararası standardizasyon ve tanınırlıkta önem taşıyan akreditasyon ve onaylanmış kuruluş statüsündedir. Ayrıca alanlarında referans oluşturan yüzlerce bilimsel mesleki-teknik kitap, Oda raporları, etkinlik bildiri kitapları yayımlanmakta; geniş bir mesleki/teknik ve sosyal yelpazede toplamda 35`e varan kongre, kurultay, sempozyum etkinlikleri düzenlenmektedir.

Sayın Konuklar,
Enerji konusu Odamızın, eğitim ve belgelendirme çalışmalarında önemli bir yer tutmaktadır. Meslek İçi Eğitim Merkezlerimizde Jeotermal Enerji Uygu-lamaları, Güneş Enerjisi Sistemleri, Isıtma Soğutma Havalandırma Tesisatı, Isı Yalıtımı ve Enerji Yönetimi ile Doğalgaz konularında kurslar ve seminerler düzenlenmekte; bu konularda zengin bir yayın faaliyetimiz  bulunmaktadır. 
Odamız enerji kaynakları ve politikaları üzerine  görüşlerini uzman destekleri ile oluşturmakta,  çeşitli Oda Raporları hazırlamakta ve kamuoyu ile paylaşmaktadır. Enerji verimliliği ise meslek disiplinimiz çerçevesinde, Odamızın en önemli çalışma alanlarından birisi olarak deneyim sahibi olduğumuz bir alandır. 
Binaların ısı yalıtımı ve enerji performansı açısından değerlendirilmesi; yüksek verimli kazanlar, ısı tesisatı, soğutma ekipmanları, sıcak ve soğuk boru ve yüzeylerin yalıtılması, atık ısının geri kazanımı; kojenerasyon; bölgesel ısıtma tesislerinin kurulması; enerji verimli ve çevre uyumlu taşıtlar, enerji verimliliği açısından önem taşıyan konulardan bazılarıdır ve bu konularda odamız eğitimden denetim ve belgelendirmeye kadar çeşitli faaliyetleri yürütmektedir.

Bu alanda temel kuruluşlardan biri olmamız nedeniyle Odamızca, Enerji Yönetimi Kurslarını düzen-leme konusuna özel bir önem verilmiştir. Enerji Verimliliği Kanunu gereğince yoğun bir hazırlık süreci tamamlanarak, 28.11.2009 tarihinde, Odamız sanayi ve bina sektörlerinde enerji yönetimi kursları düzenlemek üzere "B Sınıfı Yetki Belgesi" ile yetkilendirilmiştir. 
İlk kurs Kasım 2009 da İstanbul`da düzenlenmiş; hemen ardından Kocaeli Şubemizde enerji yöneticisi eğitimleri başlatılmış ve eğitimler Adana, Ankara, Antalya, Denizli, İzmir, Kayseri, Konya, Samsun,  şubelerimize yayılmıştır. Mart 2011 itibarıyla 17`si sanayi, 23`ü binalar üzerine olmak üzere toplam 40 kurs düzenlenmiş ve 346`sı sanayi, 509`u bina olmak üzere toplam 855 mühendis ve teknik öğretmen belgelendirilmiştir. Binalara Enerji Kimlik Belgesi uzmanı eğitimlerine ise toplam 2.283 kişi belgelendirilmiştir.

Değerli Konuklar,
Kamu kurumu niteliğindeki bir meslek kuruluşu olma sorumluluğumuzla, uygulama konusunda dar boğaza giren enerji yönetimi eğitimlerini rahatlamak üzere sanayinin yoğun olduğu Kocaeli ve İzmir Şubelerimizde uygulama laboratuvarları kurma kararı da aldık. 
İzmir Şubemiz ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünün işbirliği ile oluşturulan "Enerji Verimliliği Eğitim ve Uygulama Merkezi", Temmuz 2010 tarihinde faaliyete geçmiştir. Bugün Kocaeli`ndeki laboratuvarımızın devreye girmesiyle Odamız, "A Sınıfı Yetki Belgesi" alan ilk Yetkilendirilmiş Kuruluş olmaktadır. Merkezimizde Enerji Yöneticisi Kursları düzenlenecek, enerji etüt-proje ve test taleplerine, meslektaşlarımız ile sanayi ve hizmet sektörlerinin ihtiyaçlarına yanıt verilecek, mühendislik öğrencileri laboratuvar olanaklarından yararlanabilecek, enerji verimliliği bilgilendirme eğitimleri yapılacaktır. 
Bu çalışmamızın bölgemizin enerji verimliliği eğitim ve uygulama üssü olmasına katkıda bulunmasını diliyor,  merkezimizin oluşması sürecinde maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen sanayi kuruluşlarımıza, bu kuruluşlarda çalışan meslektaşlarımıza, bilgi birikimlerini bizlerle paylaşan sektör dernekleri yöneticileri ile kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticilerine ve yoğun emeği bulunan Kocaeli Şube Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Kara`nın şahsında Yönetim Kurulu üyeleri ve şube çalışanlarına teşekkür ediyorum. Burada bulunan herkese gösterdikleri ilgi ve duyarlılık için teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum."
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet SOĞANCI da tesisin önemine değindi ve kuruluşunda emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Tesisin ayrıntılı ve hareketli görüntüleri şu linkte izlenebilmektedir: http://fontamara.brinkster.net/