RÜZGAR ENERJİSİ VE TÜRBİNLERİ YEREL SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

En temiz, çevreci ve yüzde yüz yerli, yenilenebilir rüzgar enerjisi TMMOB MMO ve EMO Bursa Şubeleri Bandırma İlçe Temsilcilikleri tarafından düzenlenen sempozyumda, tüm tarafların katılımıyla her yönüyle tartışıldı.

TMMOB MMO ve EMO Bursa Şubesi Bandırma  İlçe Temsilcilikleri tarafından ortaklaşa düzenlenen "Rüzgar Enerjisi ve Rüzgar Türbinleri Yerel Sempozyumu" meslek odası, üniversite, kamu kurumu ve özel teşebbüs temsilcilerini bir araya getirdi. Çok sayıda akademisyen, yerel ve idari yöneticinin izlediği sempozyuma üniversite öğrencileri de büyük ilgi gösterdi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Bursa Şubeleri Bandırma İlçe Temsilcilikleri tarafından ortaklaşa düzenlenen Rüzgar Enerjisi ve Rüzgar Türbinleri Yerel Sempozyumu büyük ilgi gördü.  Sempozyumun açılışı ve 11 Mart tarihli oturumları Gönen Resort Otel`de gerçekleşirken, 12 Mart tarihli oturumlar, panel ve kokteyl ise Bandırma`da gerçekleşti.

Gerek Gönen`de düzenlenen oturuma gerekse Bandırma`da düzenlenen oturumlara her iki ilçenin yerel ve idari yöneticileri katıldı. Bursa`nın yanı sıra Balıkesir ve Çanakkale`den, hatta Almanya ve Bulgaristan`dan mühendislik öğrencilerinin de yoğun ilgi gösterdiği sempozyumun açılışını MMO Genel Başkanı Ali Ekber Çakar gerçekleştirdi. 
Açılışa Gönen Kaymakamı Sayın Bekir Dıngırcı, Gönen Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Yakar, Bandırma Belediye Başkanı Sayın Sedat Peker katıldı. 

Sempozyum açılış konuşmasını yapan MMO Başkanı Ali Ekber Çakar yenilenebilir enerji kaynaklarının dünyanın son 20, 30 yıldır gündeminde olduğuna işaret ederek, Türkiye gibi ülkelerin tek çıkış yolunun yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek ve enerji zincirinin her halkasında verimliliği arttırmak olduğunu belirtti. 

Türkiye`de, Ülkemizde 2010 yılında üretilmiş tahmini 210 milyar kilovatsaat elektriğin yüzde 45,2`si doğalgazdan, yüzde 25,3`ü kömürden, yüzde 25,2 hidrolikten, yüzde 2,6`sı akaryakıttan ve sadece yüzde  1,5`i yenilenebilir enerji kaynaklarından (YEK) karşılandığını belirten MMO Başkanı Ali Ekber Çakar, gelişmiş ülkelerde  yenilenebilir enerji kaynak kullanımının üç kat daha fazla olduğunu belirtti. 

Rüzgar enerjisi potansiyelinin 48 bin MW olarak belirlendiğini aktararak 2010 Aralık ayı itibariyle 1283 MW kapasitede 377 santral olduğunu bildirdi. ETKB`nin strateji belgelerinde yer alan 2014 için 10000 MW, 2023 için 20000 MW kurulu kapasite hedeflerine mevcut yaklaşımlarla ulaşılmanın mümkün olmadığını bildirerek "Şebekeye bağlanmak için santrallerin verimlilikleri dikkate alınmadan yalnızca en yüksek bedeli veren firmanın seçilmesine imkan sağlayan mevcut uygulama hatalıdır" dedi.
 
Açılışta konuşan MMO Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart enerjide dışa bağımlılığa işaret ederek yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönenilmesinin çok önemli olduğunu belirtti. 

Türkiye`nin rüzgar enerjisi potansiyeli ile Avrupa‘da ilk sıralarda yer aldığını belirterek, özellikle sempozyumun yapıldığı yörenin yerleşim alanları dışında 8,04 m/s ile en yüksek yıllık ortalama hıza sahip olduğuna dikkat çekti.  MMO Bursa ŞYK Başkanı İbrahim Mart, sempozuyumun temel amaçlarını ise şöyle sıraladı: "Sempozyumun temel amacı; Türkiye enerji politikalarının belirlenmesinde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının araştırılması, Rüzgar Enerjisi üretim teknolojilerinin geliştirilmesi ve kullanılması konusunda uzman kişilerin birikimlerini sunabileceği, tartışabileceği, çözüm önerileri üretebileceği bir platform oluşturmaktır".

Açılışta konuşan EMO Bursa Şubesi Başkanı Remzi Çınar, yenilenebilir enerjinin önemini vurgulayarak, fosil yakıtlara olan bağımlılığı azatlığını, çevre kirliliğine yol açmayıp korunmasına katkıda bulunulduğunu belirtti. AB ülkelerinin 2030 yılı hedefi olarak yenilenebilir enerjilerin toplam enerji içindeki payının yüzde 20-30 düzeyine çıkartılmasını öngördüğünü belirten Remzi Çınar yapılması gerekenleri şöyle özetledi: "Elektrik enerjisi üretiminde; yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik gelecek kurgusunun yapılması, toplam elektrik üretimi içindeki paylarının artırılması ve AR-GE çalışmalarına bütçeden ayrılacak pay ile destek sağlanması. Ülkemizin özgün koşullarına uygun, yerli-yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarını ön planda tutan, ekonomi-sanayi-tarım-çevre-eğitim-ulusal güvenlik-ulaşım politikaları ile bütünleşik, insanımıza odaklı enerji politikalarının bir an önce hayata geçirilmesi öncelikli olarak ele alınmalıdır."

Sempozyumda Konuşan Elektrik İşleri Etüd Dairesi  Genel Müdür Yardımcısı Atilla Gürbüz ise  Türkiye`de hızlı nüfus artışına paralel olarak her geçen gün elektrik ihtiyacının arttığını belirterek son 7, 8 yılda dünyada Çin`den sonra en fazla elektrik enerjisine ihtiyaç duyan ülke haline gelindiğini belirtti. Türkiye`nin orta ve uzun dönemde en fazla enerji ihtiyacı duyan ülkeler arasında yer alacağına dikkat çeken Gürbüz, "Yenilenebilir enerji kaynakları yerli ve ekonomik oluşu, çevresel etkisi gibi artılarının yanı sıra sosyal barış açısından da çok önemli" diye konuştu. 

Sempozyumun "Rüzgar Enerjisinin Enerji Kaynaklarındaki Yeri ve Ülkemiz İçin Önemi" başlıklı ilk oturumunun Başkanlığını Gülsün Antalyalı yaparken, MMO Enerji Çalışma Grubu Başkanı-Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi  Oğuz Türkyılmaz "Türkiye`nin Enerji Görünümü"nü; EMO Enerji Çalışma Grubu Üyesi Zerrin Altunaşoğlu "Dünya`da ve Türkiye`de Yenilenebilir Enerjilere Uygulanan Destek Sistemleri ve Rüzgar Enerjisi Başvuruları Lisanslama Mevzuatı" EPDK Elektrik Piyasası Dairesi Grup Başkanı Elif Ferdal Karakaş "Yenilenebilir Enerjide Yasal Düzenlemeler ve Mevzuat"; EPDK Elektrik Piyasası Dairesi Grup Başkanı Hulusi Kara ise "Enerji Politikaları Stratejik Planında Rüzgar Enerjisinin Yeri" konularında bildiri sundular. 

"Ülkemizin ve Özellikle Bölgemizin Rüzgar Enerjisi Potansiyeli" başlıklı ikinci oturuma Numan Özgüler Başkanlık ederken: EİEİ Daire Başkanı Maksut Saraç, "Rüzgar Gücü İzleme ve Tahmin Merkezi"; Uludağ Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Muhsin Kılıç ve öğretim görevlilerinden M. Özgün Korukçu "Bursa İlinde Rüzgar Enerjisi Potansiyeli ve Kullanımı"; Aksaray Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Bekir Yelmen "Rüzgar Enerjisi ve Türkiye" konularını aktardılar.
 
"Rüzgar Türbini Seçimi, Rüzgar Enerjisi Dönüşüm Sistemleri" oturumuna Dr. Asiye Aslan başkanlık yaparken, Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Ekmekçi ve  Yrd. Doç. Dr. Nevzat Onat "Rüzgar Enerjisi Dönüşüm Sistemlerinde Türbin Seçiminin Etkilerinin İncelenmesi"; Vestas Türkiye`den Törehan Türel "Scada Tekniği" Sadettin Özkan "Rüzgar Türbinlerinin Taşınması"; Başkent Üniversitesi`nden Çağrı Cengiz, H. Tağmaç Derya, Prof. Dr. Tahir Yavuz "Yüksek Performanslı Rüzgar Türbin Kanatı Geliştirme" bildirilerini sundular.

Nazlı Çelik`in başkanlık yaptığı oturumda ise EİEİ Daire Başaknı Maksut Saraç "Rüzgar Hibrit sistemleri"; Enerjisa Enerji Grup Başkanlığı Danışmanı Muzaffer Başaran "Elektrikte Arz Güvenliği" EPDK Elektrik Piyasası Daire Başkanlığı Enerji Uzmanı Dr. Refik Tiryaki "Lisansız Elektrik Üretimi Yönetmeliği";  TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi`nden Yrd. Doç. Dr. Şeref Naci Engin ise "Rüzgar Enerjisi Çalışma Alanları" konularındaki bildirilerini paylaştılar.

"Rüzgar Enerjisi Uygulamaları ve Çevresel Etkileri" temalı oturumu Özlem Mollahüseyinoğlu yönetirken Pars Makina`dan Selçuk Sakar, Monier Elfarra, Zülfikar Aydoğan, Prof. Dr. İ. Sinan Akmandor "Yerli Rüzgar Türbini Kanat, Jeneratör Ve Kontrol Sistemi Tasarımı"; Balıkesir Üniversitesi`nden Yasin Nuri Çakır ve Ziraat Bankası İzmir Şirinyer Şubesi`nden Mehmet Ali Güneş "Rüzgâr Enerjisi Yatırımın Ekonomik Analizi: Türkiye Örneği"; Kocaeli Üniversitesi`nden Rabi Karaali "Rüzgar ve Güneş Enerjisi Kaynaklarının Beraber Kullanılması ve Termoekonomik Analizi"; Bitlis Eren Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Faruk Oral, Marmara Üniversitesi Prof. Dr. İsmail Ekmekçi ve Yrd. Doç. Dr. Ayhan Onat "Enerji Üretim Amaçlı Rüzgar Ölçümü ve Analizi" bildirilerini sundular.
 
MMO Bursa ŞYK Başkanı İbrahim Mart`ın yönettiği panelde ise "Ülkemizin Yenilenebilir Enerji Politikaları" konusu Oğuz Türkyılmaz, Zerrin Altuntaşoğlu, Onur Altındere, Hasan Selek, Atilla Gürbüz tarafından gündeme getirildi. Hem kamu, hem özel teşebbüs hem de meslek örgütü temsilcilerinin söz aldığı panel büyük bir ilgiyle izlendi.
 
Sempozyumda 2,5 MW`lık bir rüzgar türbini kurulumunun 1 milyon Euro olduğu, tamamıyla ithalata dayalı olduğu, bu alanda çalışan İspanya, Almanya gibi ülkelerin ön aldığı ancak, Çin`in de Rüzgar Enerjisi Santrali üretmeye başladıkları gündeme geldi.  Türkiye`nin 2020 strateji planında 30 000 MW`lık rüzgar enerjisi santrali kurulumunun onlarca milyar dolara mal olacağının gündeme geldiği sempozyumda, Türk makina imalat sektörünün aslında bu üretimi yapabilecek potansiyelde olduğu da gündeme getirilirken, bu konuda TÜBİTAK`ın özel kuruluş ve üniversitelerle birlikte Rüzgar Enerjisi Paneli üretmek üzere bir çalışma başlattığı öğrenildi.  Ayrıca EİE nin yapmış olduğu Rüzgar Gücü İzleme ve Tahmin Merkezi ülkemizin rüzgar enerjisi çalışmalarında geliştirilmesinde büyük katkı sağlanacağı kanaatine varıldı. Teknik gezide ise, Bandırma`da faaliyet gösteren Asmakinsan Firması tarafından işletilen Rüzgar Enerji Santrallerine oldu. Geziye katılanlar hem türbinler hakkında hem de santraller hakkında bilgiler aldılar.