Teknoloji Fakülteleri Mezunlarının Üyelikleri İle İlgili Sakarya Üniversitesi`ne Yazı Gönderildi

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi`nin fakülteden mezun olacakların oda üyelik durumlarıyla ilgili yazısı üzerine 9 Ocak 2013 tarihinde bir yanıt gönderildi.

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ
Teknoloji Fakültesi Dekanlığı‘na

İlgi: 17 Aralık 2012 tarih ve B.30.2.SAÜ.0.28.00.00.102-453 sayılı yazınız hk.

Bildiğiniz üzere, mesleki ve teknik eğitim fakülteleri kapatılarak yerlerine kurulan teknoloji fakültelerinden mezun olanlara nasıl bir unvan verileceği bilinmemektedir. Bu bilinmezlik hem öğrencileri hem fakülte yönetimlerini hem de Birliğimizi sıkıntıya sokmaktadır. Teknik eğitim fakültelerinin teknoloji fakültelerine dönüştürülmesi üzerinden üç yıl geçmiştir ve bu üç yıl içinde yasal boşluk doldurulmamış, YÖK tarafından da bir açılım yapılmamıştır.

Birliğimiz, mühendislik eğitimi konusunda yasal bir düzenleme yapılmaksızın ikili bir eğitim ortaya çıkaran ve eşitsiz bir durum yaratan teknoloji fakültelerinin kurulmasına ilişkin dava açmıştır ve bu davalar henüz kesinleşmemiştir. Birlik Yönetim Kurulumuz, açmış olduğumuz davalar kesinleşinceye kadar öğrenci üyeliğin kabul edilmemesi yönünde karar almıştır. Davalar kesinleştiğinde, sonuca göre durum değerlendirmesi yapılacaktır. Çünkü, YÖK‘ün açmış olduğumuz davalara vermiş olduğu yanıtlarda görüleceği üzere teknoloji fakültelerinin kuruluş amacı ile bugünkü statüsü çelişmektedir.

Açmış olduğumuz davaya YÖK‘ün vermiş olduğu yanıt dilekçesinde, "Teknoloji fakültelerinin, en yaygın olarak ABD‘de olmak üzere, dünyanın birçok ülkesinde mevcut olduğu, Teknoloji Fakültesi bünyesinde Mühendislik (Engineering) ve Mühendislik Teknolojisi (Engineerring Technology) bölümleri olduğu, örneğin makine mühendisliği ve makine mühendisliği teknolojisi olarak unvan aldıkları, mühendislik bölümü mezunlarının unvanı "mühendis", mühendislik teknolojisi bölümü mezunlarının unvanı "teknolojist" veya "teknolog" olduğu, mühendislik teknolojisi programlarında daha az matematik ve teori verildiği, mühendislik teknolojisi programının 4 yıl süren ve lisans derecesi veren uygulamaya ve imalata yönelik bir eğitim olduğu, mühendislik programı mezununun "tasarım yapan", mühendislik teknolojisi mezununun ise "tasarımı uygulayan" olarak görüldüğü, teknolojistin unvan, yetki ve sorumluluğunun bizim mevzuatımızda henüz mevcut olmadığı.........." denilmektedir.

Bu yanıtdan da anlaşılacağı üzere, teknoloji fakültelerinden mezun olacakların unvanlarının "mühendis" olmayacağı açıktır. YÖK, teknoloji fakültelerinden mezun olacaklara teknolojist ya da teknolog unvanı verememektedir, çünkü bunun hukuki altyapısı hazırlanmadan, sistem içinde yeri tanımlanmadan sistem içine alınmış ve doğacak sorunlar ve hukuki alt yapısı sürece bırakılmıştır.

 

YÖK, "mühendis" unvanı ve eğitimini, ABD, AB gibi ülke ve sistemlere atıf yaparak gerekçelendirmeye çalışmıştır ancak hiçbir sistemde "mühendis" kavramı, YÖK‘ün ifade ettiği biçimiyle örtüşmemektedir. Bu nedenle, sorunun çözümü için YÖK‘den bilgi alınması ve yasal boşluğun doldurulması için YÖK ve fakültelerin çaba göstermesi gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla.

N.Hakan GENÇ
Genel Sekreter