YANGIN GÜVENLİĞİNDE ÖLÜM VE KAZALARIN AZALMASI İÇİN BASINÇLANDIRMA SİSTEMLERİ YÖNETMELİĞİ ÇIKARILMASI ŞART!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

11 Eylül 2017

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, yangın güvenliğinde konut hastane, ofis, işyeri, endüstriyel tesis vb. yapıların durumlarına göre hangi önlemlerin alınması gerektiğini ve ‘’Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’’ hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 

Aladağ Yurt Faciası ve son olarak Bayrampaşa’da bir tesiste patlama sonucu çıkan yangında bir kişinin öldüğü 10 kişinin yaralandığı facia ile bağlantılı olarak yapılan açıklamada; yangın çıkan yapıdan insanların güvenli bir şekilde tahliye edilmesi, basınçlandırma sistemlerinin yangın esnasında sağlıklı ve yeterli çalışması ile mümkün olduğu belirtildi.

Basınçlandırma Sistemi Önemli

Makina Mühendisleri Odası Yangın Birimi Teknik Sorumlusu Onur Ayhan Kilyar, basınçlandırma sistemlerinin önemine değinerek, ‘’Binaların Yangın Korunması Hakkında Yönetmeliğin  ilgili maddesinde (Madde 89); Konutlar hariç olmak üzere bütün binalarda merdiven kovan yüksekliği 30,5 m’den fazla olan, bodrum kat sayısı 4’ten fazla olan veya yapı yüksekliği 51,5 m’den yüksek olan konutların kaçış merdivenlerinin  ve acil durum asansör kuyularının basınçlandırılması gereklidir’’ dedi.

Yönetmeliklerde Yer Verilmiyor!

Basınçlandırma sistemleri ile alakalı olarak herhangi bir yönetmelikte periyodik kontrol zorunluluğu bulunmadığını dile getiren Onur Ayhan Kilyar; ‘’İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği Tablo 3’te yer alan 'Tesisatların Periyodik Kontrol Süreleri Ile Kontrol Kriterleri' kısmında Yangın Tesisatı ve Hortumlar, Motopomplar  ve Boru Tesisatı ile alakalı kontrol periyotları belirlenmiş ve zorunlu kılınmış olmasına rağmen basınçlandırma sistemleri ile alakalı olarak herhangi bir yönetmelikte periyodik kontrol zorunluluğu bulunmamaktadır’’ dedi.

En Çok Can Kaybı Duman Nedeniyle Oluyor

Yangında en çok can kaybının oluşan duman neticesinde olduğuna dikkat çeken Kilyar sözlerine şöyle devam etti: ‘’Kamusal denetim anlayışı ile yaptığımız çalışmalar gösteriyor ki; yangın merdiveni ve acil durum asansörü basınçlandırma sistemlerinin test ve kontrollerinde  %80 oranında bir uygunsuzluk tespit edilmiştir. Maalesef yüksek katlı binalarda bulunan işletme ve bakım firmaları bu durumdan habersiz sistemlerinin sorunsuz çalışacaklarını düşünmektedirler. Denetim ve kontrollerin önemi ise bu noktada ortaya çıkmaktadır. Bilindiği gibi yangında en çok can kaybı yangında oluşan duman neticesinde olmaktadır.’’

Basınçlandırma Sistemi Nedir?

Basınçlandırma sistemleri, yangın anında yayılan dumanların kaçış yollarına ulaşmasını engellemek için tasarlanan, kaçış merdiveninde oluşturduğu pozitif basınç sayesinde dumanların ilerlemesini durduran sistemlerdir. Bu sayede 20 katlı bir yapının 12. katında çıkan ve yayılmaya başlayan yangının dumanları diğer katlara yayılsa bile, basınçlandırma sistemi sayesinde kaçış merdivenlerine ulaşamayacak ve üst katlardaki insanların güvenli bir şekilde yapıdan tahliyesine olanak sağlayacaktır. Basınçlandırma sistemlerinin olmaması veya sağlıklı çalışmaması neticesinde ise yangın dumanlarının kaçış yollarına ulaşması felaketle sonuçlanacaktır.

Yapılan periyodik kontroller sonucu sık karşılaşılan uygunsuzluklar;

» Merdiven kovanınında yer alan açıklıklar

» Sistemde fazla basınç oluşmasından kaynaklı yangın kapıların açılamaması

» Sistemin yangın kapıları açılınca istenilen minimum fark basınç değerlerini karşılayamaması

» Proje ve uygulama arasında farklılıklar

» Fanların ters yönlü hareketi

» Fanların uygun konumlanmaması