Bursa ve Deprem Gerçeği

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

02 Mart 2020

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından, İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın sunumunu yaptığı “Bursa ve Deprem Gerçeği” söyleşisi gerçekleştirildi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Remzi Erişler Konferas salonunda yapılan söyleşinin açılış konuşmasını TMMOB Bursa İKK Sekreteri Ferudun Tetik yaptı.

“Bursa depreminin hemen meydana geleceğini beklemiyorum. Çünkü gerginliğin yüzde 78’ini, Kuzey Anadolu kırığının kuzey kolu taşıyor. Yüzde 9’unu Gemlik, yüzde 13’ünü ise Bursa kolu taşıyor. Bursa merkezli büyük depremler 250 yıl ile 560 yılda bir oluyor. Bursalıları korkutayım desem, 2060’tan önce Bursa’da bir deprem olmaz derim. O da en kötü ihtimalle. Bu arada 4’lük 5’lük depremler olabilir. Bursa’da büyük deprem, 6-7 ile 7,2 arasında olur” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Kuzey Anadolu kırığında meydana gelecek depremin etki alanı 150 ile 200 km arasıdır. Bu da İstanbul depreminin Bursa’yı etkileyeceğini gösteriyor” dedi.

“Bursa’da kırıkların boyları 20, 25 bilemedin 30 km’dir. Bunlar olağanüstü koşullar dışında deprem üretmezler. Kuzey kolundaki enerji en az 2 depremde boşalır. 1800’lerde Bursa’da 2 deprem olmuş. Bu depremlerin büyüklüğüyle hakkında tam bir bilgi yok ama 6,7 ile 7,2 arasında olduğunu sanıyoruz. Mustafakemaşa’da meydana gelen deprem Bursa’nın haşadını çıkarmıştır.” diyen Prof. Dr. Ercan, depremden en çok tarım alanlarının etkileneceği belirterek, “Bursa’daki yapılaşmanın verimli tarım topraklardan oluşan ovada yükselmesi, hem tarıma zarar verdi hem de deprem açısından risk oluşturdu” dedi.

TMMOB Bursa İKK Sekreteri Ferudun Tetik ve Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı H. Murat Arabacı katkılarından dolayı teşekkür ederek, Prof. Dr. Ercan’a TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu adına teşekkür plaketini verdiler.