Enerji Verimliliği Paneli

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

27 Ocak 2011

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ile Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nin ortaklaşa düzenlediği 'Enerji Verimliliği' konulu seminer 27.01.2011 Perşembe günü BAOB Yerleşkesi Ortak Toplantı Salonu`nda gerekleştirildi.

EMO Bursa Şube Başkanı Remzi Çınar, MMO Bursa Şube Sekreteri Ercüment Çervatoğlu, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulu Üyesi Hüseyin Yeşil, Bayındırlık ve İskan Bakanlığından Mustafa Akın'ın konuşmacı olarak katıldığı panelde açılış konuşmasını yapan EMO Başkanı Remzi Çınar, dünya nüfusunun gittikçe arttığı ve bunun karşılığında enerji tüketiminin büyük bir enerji sorununun meydana geleceğini belirtti.

MMO Bursa Şube Sekreteri Ercüment Çervatoğlu ise, az enerji kullanmayı ve küresel ısınmayı azaltılması gerektiğini dile getirirken, 2009 yılında 3.480 milyon kömür üretimi olduğunu, 2010 yılında ise 85 milyon petrol varilin tüketildiğini söyledi.
Enerji tüketiminde doğalgaz'ın ilk sırada olduğunu, elektrik tüketiminin herkesin tahmin ettiği gibi çok yüksek olmadığını kaydeden Çervatoğlu, Türkiye'de enerji üretiminin yeni ve yenilenebilir olmasına bu konuda özen gösterilmesini, Türkiye'nin birincil enerjisi 1990'dan 2008 yılına yüzde 100 arttığını, 2008 yılı enerji ithalatı için 48.2 milyon dolar harcandığını, Türkiye'de kişi başı elektrik tüketiminin ise 2.791 kwh seviyesinde olduğu belirtti.

TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Yeşil de konuşmasında, kombicilerin bireysel ısınmayla ön plana çıktığını, enerji kurulunun yılda 4 kez toplantı düzenlediğini ve bu toplantılar sonucunda kararların verildiğini belirtti.

Enerji Yöneticiliği Belgesi verilebilmesi için A sınıfı yetkiye sahip olması gerektiğini dile getiren Yeşil, MMO'nun A sınıfı belgesi olduğunu bu yetki belgesini verilebileceğini belirterek, "EMO B sınıfı belgesi bulunuyor, ancak en kısa zamanda A sınıfı yetkisine geçecek. MMO kendi üyelerine ve aynı zamanda sanayideki çalışanlarına da yetki verebilecek. Bu belgeye sahip olanların enerji faturalarına enerji tasarrufu yapılmasında yardımcı olmasına, enerji verimliliği projelerinde oluşturulmasına yetki sahibidir. Enerji üretimi stratejik belgesiyle ilgili bakanlıktan izin çıktı ama böyle bir çözüm enerji verimliliğini arttırmayacaktır. Bu belgeyi verme yetkisi şirketlere ait değildir. Yetkinin her zaman TMMOB'da olması gerekiyor" dedi.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığından konuşmacı olarak katılan Mustafa Akın ise, kullanım alanı 50 metrekare altında olan enerji performansı yönetmeliği verilmediğini belirtirken, 10 katlı bir binanın ferdi ısıtmadan merkezi ısıtmaya geçilmesi için bina sakinlerinin oy çokluğuyla karar verildiğini dile getirdi.

1 milyonluk bir binanın 250 bin liralık tadilatında enerji performansı yönetmeliğine ait yapılması mecbur olduğunu vurgulayan Akın, binanın enerji kimlik belgesi olması için A,B,C olmadığı taktirde yetkinin verilmeyeceğini, enerji kimlik belgesi uzmanı olmak için MMO ve EMO'dan belge alınması gerektiğini söyledi.