Güvenceli Yaşamın Son Kalesi`de Düşüyor

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

03 Şubat 2011

Şubemiz Konferansa Salonu`nda 03 Şubat 2011 Saat 18:00`de gerçekleştirilen panelde 657 Sayılı Kanun`da yapılan değişiklikler masaya yatırıldı.

657 sayılı kanunda yapılan değişiklik TMMOB Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından MMO Konferans Salonu'nda düzenlenen panelde masaya yatırıldı. Panel de konuşan Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, 657 sayılı kanunun çok fazla anlamının kalmadığı yönün de bir düşünce hakim olduğunu belirterek, "657 sayılı kanunun serbestleştirme, ticaretleştirme ve özelleştirme furyasına doğru götürülmektedir. 657 sayılı kanunda yapılacak son değişiklikle memurun güvenceli çalışmanın son kalesi de düşüyor.  17-18 yıldır Türkiye'de kamuya bir tek mühendis istihdam edilmiş değil. Bugün 657 kanunda ki değişikleri MMO Bursa Şubesi olarak bu panel de görüşülmesi uzmanların konuyla ilgili değerlendirmelerinin alınması amacıyla masaya yatırdık" dedi.

TORBA DEĞİL ÇORBA YASASI
Panelin konuşmacılarından SES Bursa Şube yöneticisi Candan Coşkun ise, 657 sayılı kanunda yapılan değişiklikle torba değil çorba yasası haline getirildiğini vurgulayarak, " Bu çorbadan bize de koklatmamakta kararlılar. Bu çorba yasası içerisinde vergi affı var, bu afla ciddi bir sermaye kaybı meydana gelmektedir. GSS'ye dair hak kayıpları var genç işsizlerin hakları bu yasayla elinden alınmaktadır. Çalışanların sosyal hakları elinden alınmaktadır. Bu yasayla birilerinin 10 yıldır ödemediği fabrikalarının elektrik borcuna af getirilmektedir. Diğer taraftan ev elektrik borcunu 1 fatura ödeyemeyen vatandaşın elektriği anında kesilmektedir. Gelir vergisinin 38 milyarını normal vatandaş ödüyor. 2 milyar lirasını ise fabrika sahipleri ödemektedir. 1 milyar maaş alan bir memur maaşının yüzde 22'sini devlete vergi olarak veriyor. 2milyar maaş alan bir memur ise yüzde 27, 10. Ayda ise maaşının yüzde 30' unu vergi olarak devlete ödüyor. Fotoğraf çok net. Vatandaş içtiği sigaradan içkiye, ekmekten doğalgaza kadar, yediği yemekten soluduğu havaya kadar vergi ödüyor. Ama birileri trilyonları kazanırken vergi ödememesi ya da vergi borçlarına böyle yasalarla af getirilmesi düşündürücüdür" diye konuştu.

BU YASAYLA KÖLELİK SİSTEMİ GELİYOR
657 sayılı kanun değişikliğinde yer alan en önemli maddenin ise memura yönelik kölelik maddesi olduğuna dikkat çeken Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sadece kamu çalışanlarının vergi ödemesiyle sınırlı kalmıyor. İlgili maddede, sermaye ucuz iş gücü için yollar getiriliyor. Devlet memuru verilen işi zamana ve mekâna bağlı olmaksızın yapar diyor. Bu tamamen kölelik işidir. Bu yasa meclisten geçerse hiçbir güvence tanımadan memurun tüm sosyal hakları elinden alınacaktır. Bu kanun yasası tamamen kamunun tasfiyesine yönelik bir yasadır. Ben hekim olarak hastaların sağlığına değil, kurumun kar etmesini göz etmediğim takdirde bir cezai uyarı alıyorum. Aynı uyarıyı 3 defa aldığım taktir de memurluktan atılıyorum. Bu yasa doğrudan tüm memurları tekel işçileri yapmaya yöneliktir. "

KADEME İLERLEMESİNDE YETKİ AMİRDE
Çağdaş Hukukçular Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Umut Beyaz da, 657 sayılı kanuna yapılması planlanan değişiklikle ilgili hukuki ayrıntılarını anlatarak, " Değişikliğin ilk maddesi kademe ve kademe ilerlemeleriyle ilgilidir. Bu 8 yıllık iktidarı boyunca AKP 'ye hiç karşı çıkmadıysanız kademe ilerlemesi olacak, karşı çıktıysanız kademe ilerlemesi vermeyeceğiz denilmek isteniyor. Bununla birlikte kademe ilerlemesinde yetkinin tamamen amirde olduğu işaret ediliyor. 64' üncü madde de ise kademe ilerlemesinde hak kazanamayanlar bunu hak etmediğinizi anladığımız anda alabiliriz diyor. Anayasaya aykırılık açısından değerlendirilmesi gereken bir maddedir" dedi.

MEMURLAR TASNİF EDİLMEYE ÇALIŞILACAK
Kanun değişikliğinde ki 102. Madde de ek mesailerle ilgili önemli bir ayrıntı olduğunu belirten Av. Beyaz, " Memurları kendi mitinglerine katılmaları için ek mesailerle herhangi bir yerde çalışabileceği söyleniyor. 104. Madde de ise doğum sonrası sağlık sorunu olan bir kadının rapor alması mümkün olmuyor. 109. Madde de memurun özlük dosyasının tutulacağı belirtiliyor. Burada kişisel bilgilerinin yer aldığı özlük dosyasında kasıt ne olabilir. Burada içki içenler, içmeyenler ve hayat tarzı ile memurlar tasnif edilmeye çalışılacak. 657 sayılı kanun değişikliğinde hukuki açıdan baktığımız da cezalar nasıl veriliyorsa mükafat ve primler de o şekilde verilmesi gerekirken, idarenin taktirine bırakılması düşündürücüdür" şeklinde konuştu.

Panelin son bölümünde konuşmacılar, panele katılanların sorularını yanıtladı.