MMO Bursa Şubesi’nde Asbest Eğitimi

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

19 Eylül 2017

MMO, Toplumu Bilinçlendiren Seminerler Devam Ediyor

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nde "Asbest Söküm Çalışanı" eğitimi gerçekleştirildi.

Makina Mühendisi M. Cemal Başkaya, MMO Bursa Şube eğitim salonunda verilen eğitim hakkında bilgilendirme yaptı.

“Asbest (amyant), tabiatta doğal olarak bulunan ve lifsi (iğsi) yapıda olan bir mineral grubuna verilen ortak isimdir. Asbest grubunda yer alan minerallerin temel ortak özelliği lifsi yapıda olmalarıdır” ifadelerini kullanan Başkaya, “özellikle yalıtım sağlamak için içerik malzemesi olarak çatı izolasyonlarına, zemin kaplamalarına, boru hattı izolasyonlarına, şehir şebeke hatlarına, tavan malzemelerine, conta ve balata gibi malzemelere karıştırılarak kullanılan Asbest (Amyant), doğada bulunan bir silikat minerali türüdür” dedi.

1990’lı yılların başında lifsi ve çentikli yapısı nedeniyle solunum yoluyla vücuda girdiğinde kansere sebep olduğunun tespit edildiğini ve sonrasında üretimi, kullanımı yasaklandığını belirten Başkaya, “Bulunduğu ortamlarda tespit edilmesi, araştırmasının yapılması ve risklerin belirlenmesi de toplum sağlığı açısından çok önemli olduğu için yasal mevzuatlarla zorunlu hale getirilmiştir. Ülkemizde 2010 yılında asbest üretimi ve kullanımı tamamen yasaklanmıştır. Ancak bu tarihe kadar üretilen ve kullanılan asbest halen hayatımızın her anında yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

Başkaya, söküm, yıkım, tamir, bakım ve uzaklaştırma işlerinin ise 25 Ocak 2013 tarihinde yayımlanan 28539 sayılı Resmi Gazete’de “asbestle çalışmalarda sağlık ve güvenlik önlemleri hakkında yönetmelik” doğrultusunda yasal mevzuat ile hüküm altına alındığını söyledi.

MMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mart, asbest eğitiminin toplum sağlığı açısından çok önemli olduğunu belirterek, Makina Mühendisleri Odası olarak, “Asbest Söküm Çalışanı Eğitimi” verdiklerini ve eğitim sonunda söküm çalışanlarını sertifikalandırdıklarını ifade etti.

“Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin almış olduğu meclis kararını baz alarak, bu karar doğrultusunda Mayıs 2017 tarihinde Yıldırım Belediyesi ve Nilüfer Belediyesi, bundan sonraki inşaat yıkım ve onarımlarında Asbest Temiz Raporu getirilmesi şartıyla yıkım ruhsatının verilmesi yönünde meclis kararı almışlardır” ifadelerini kullanan Mart, MMO Bursa Şubesi olarak toplumu bilinçlendiren eğitim ve seminerler vermeye devam edeceklerini belirtti.